Edirne İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantıları devam ediyor. Bugün düzenlenen meclis toplantısında, Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun, Lalapaşa ilçesi köylerinde İl Sağlık Müdürlüğü’nce 2024 yılı içerisinde içme sularının analizleri ve sonuçları hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından sunulan raporda, sağlıklı içme sularında PH değerinin 6,5 ile 8,5 arasında olması gerektiğine dikkat çekilirken; içme suyu sertliğinin 12 ppm olmasının da ideal olduğu belirtildi.
Çığla, Edirne il genelinde yıllık olarak hazırlanan numune takvimi doğrultusunda, kontrol izleme kapsamında alınan su numuneleri analizlerinin, Edirne Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapıldığını söylerken; “Denetim izlemesi kapsamında alınan su numunelerinin analizleri, İstanbul 2 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılmaktadır. Analiz sonuçlarında uygunsuzluk tespit edildiği durumda, numunenin alınmış olduğu izleme noktası hangi kurumun sorumluluk bölgesinde ise muhtarlık, köylere hizmet götürme birliği ve İl Özel İdaresi ile irtibata geçilerek olumsuz analizler bildirilerek gerekli önlemlerin alınması, halkın sağlıklı su içmesini sağlayacak şekilde yapılır” ifadelerini kullandı.
İçme suyu kuyularına klor, temizlik ve tahlil sonuçlarını izleyerek, içme sularının sağlıklı olmasını sağlama görevinin İl Özel İdaresi, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve Muhtarlıkların olduğunu belirten Çığla; “Edirne’nin Lalapaşa ilçesi ve köylerinde Çömlekköy, Doğanköy, Hanlıyenice, Kalkansöğüt, Sinanköy ve Yünlüce köylerinde su işletmeleri köy muhtarlıklarınca yapılmaktadır. Diğer 21 köyün su işletmesi, Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce işletilmektedir” dedi.
Lalapaşa’ya bağlı Çömlekköy’deki klor makinasında problem olduğunu açıklayan Çığla; “Çözümünün en kısa zamanda olması önerimizdir. Diğer köylerde sorun olmadığı tespit edilmiştir. Edirne’nin Lalapaşa ilçesi ve köylerinde bulunan 36 izleme noktasında 2024 yılında 135 adet kimyasal ve bakteriyolojik numune alınmış, gerekli tüm iş ve işlemler gerçekleştirilmiştir. Köylere Hizmet Götürme Birliği ve muhtarlıkların bütçesini aşan ve İl Özel İdaresi’ne iletilen sorunlar çözülmüştür. Halkımızın sağlıklı su ve olası bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için su depolarının, isale hatlarının ve su kaynaklarının periyodik bakımının yapılması ve denetlenmesi görüşündeyiz” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ