Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çakmak Barajı Sulamasına Ocak Projesi

Uzunköprü’nün Sığırcılı köyünde DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan ariyet ocağı işletmeciliği alan ve kapasite artırımı projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projede çıkarılacak malzemenin Çakmak Barajı Sulaması 1. Kısım inşaatı ve DSİ projelerinde kullanılacağı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 12:07
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 12:10
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Çakmak Barajı Sulamasına Ocak Projesi

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Sığırcılı köyünde Devlet Su İşleri (DSİ) 11 Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan ariyet ocağı işletmeciliği alan ve kapasite artırımı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin Edirne Valiliği’ne sunulan proje tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı belirtildi. Duyuruda projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

ÇAKMAK BARAJI SULAMASI İNŞAATINDA KULLANILACAK

Projenin tanıtım dosyasına göre; faaliyet kapsamında sahada mevcut durumda 3,78 hektarlık alanda Meriç-Çakmak Projesi-Çakmak Barajı Sulaması ve Malzeme Ocakları Projesi ile ilgili ÇED olumlu belgesi bulunuyor. Proje kapsamında 5,22 hektar alan artışı yapılarak toplam 9,00 hektarlık ÇED alanı olması planlanıyor. Proje kapsamında maden ocağından alınacak malzeme, Çakmak Barajı Sulaması 1. Kısım inşaatı ve muhtelif DSİ projeleri kullanılacak. Planlanan faaliyet için Edirne İl Özel İdaresi tarafından 18 Kasım 2023 tarihli 9,64 hektar kapasiteli Ariyet Hammadde Üretim İzin Belgesi (HÜİB) alındığına da yer verildi.

MERA ALANI OLDUĞUNA YER VERİLDİ

Açık ocak işletmeciliği yapılacak projede, iş makineleri ile alınacak ariyet malzemesi alanda depolanmadan göletlere gönderilecek. Alanının mülkiyetinin parsel sorgu sisteminde “Mera ve Ocak Sahası” olarak göründüğü belirtilen dosyada, ÇED alanının da Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda “Mera Alanı” olduğuna yer verildi.

YILLIK 200 BİN TON ÜRETİM YAPILACAK

ÇED alanına en yakın yerleşim yerinin 266 metre batısında yer alan Saçlımüsellim köyüne ait evlerin olduğu açıklanan dosyada ayrıca alanın 913 metre güneydoğusunda Sığırcılı köyü, 660 metre güneybatısında da askeri alan, 550 metre batısında ise Meriç nehrinin bulunduğu belirtildi. Ocaktan yıllık 200 bin ton ariyet malzemesinin çıkarılacağı ifade edildi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.