Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bildiş; “Astsubaylara Verilen Sözler Yerine Getirilmeli”

TEMAD Edirne İl Başkanı Aydın Bildiş, Kırklareli, Çorlu ve Lüleburgaz şubeleri ile gerçekleştirdiği basın açıklamasında astsubayların özlük haklarına dikkat çekti. Bildiş; “Devletimizin en yetkili makamları tarafından astsubaylara verilen sözlerin bir an önce yerine getirilerek, astsubayların ve emeklilerinin hak ettiği özlük haklarına bir an önce kavuşması en büyük beklentimizdir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 15:49
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Bildiş; “Astsubaylara Verilen Sözler Yerine Getirilmeli”

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Edirne İl Başkanı Aydın Bildiş, kentte düzenlenen Astsubaylar Günü ve TEMAD’ın kuruluşunun 40’ıncı yıldönümü törenlerinin ardından dernek binasında açıklama yaptı.

TEMAD Edirne, Kırklareli, Çorlu ve Lüleburgaz şubelerinin ortak basın açıklaması gerçekleştirdiklerini belirten Bildiş, astsubayların özlük haklarında gerekli düzenlemelerin yapılması için kamuoyuna ve yetkili makamlara yıllardır seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi.

“HER ERTELEME YENİ BİR HAYAL KIRIKLIĞI YARATMIŞTIR”

Özlük haklarındaki taleplerinde haklı olduklarını belirten Bildiş; “Hakkımızın teslim edileceği devletimizin en üst makamları tarafından defalarca dile getirilerek, çözüme yönelik sözler verilmiştir. Çözüme yönelik olarak da ilgili kurumlar tarafından yıllar süren ama bir türlü sonuçlanamayan çalışmaların devam ettiği sık sık dile getirilmiştir. En son olarak genel seçimler öncesi hazırlanan kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu’na kadar gelmiş ama Meclis’in tatile gireceği son ana kadar bekletilen kanun teklifi, son gün seçimlerden sonra görüşülmek üzere rafa kaldırılarak, kadük duruma düşürülmüştür. Seçimlerden sonra da Milli Savunma Bakanlığı ile ilgili gelen torba yasaların hiçbirinin içerisine söz verilmiş olmasına rağmen özlük haklarımızla ilgili maddeler konulmamıştır. Verilen her söz camiamızda yeni bir umut dalgası oluştururken, her erteleme yeni bir hayal kırıklığı yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

“İÇİMİZİ ACITAN ASIL KONU GEREKÇELER OLMUŞTUR”

Bildiş, tazminat taleplerinin karşılanmama gerekçelerinin içlerini acıttığını söylerken; “Bizlerin içini acıtan asıl konu, haklı tazminat taleplerimizin karşılanmamasından daha çok karşılanmama gerekçeleri olmuştur. Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından emsal teşkil eder diye garip bir gerekçe ile önümüzün tıkandığını üzülerek takip etmekteyiz. Her şeyden önce devlet memurları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi iken Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki subay ve astsubaylar 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabidir. Emsal kağıt üzerindeki statü farklılıkları ile değil; yapılan işin niteliği, sorumlukları ve zorluğu ile gösterilmelidir. Biz astsubaylar karlı dağların zirvesinde, denizlerin fersah fersah altında, fırtınalı denizlerde ve göklerin zirvesinde görev yaparken; meslek hayatımız boyunca her 3 yılda bir yer değiştirip, eşimizi, çocuğumuzu peşimizden sürüklerken; bazı zamanlarda aile götüremeyeceğimiz yerlerde ailemizi arkamızda bırakıp yıllarca evlat hasreti çekerken; herkes için istirahat zamanı sayılan bayramlarda, tatil günlerinde daha ailemizle bayramlaşamadan kışlaya koşarken; sadece görev değil, canımızı ortaya koyarken biz kimseleri emsal göstermedik. Bizler çatışma bölgelerinde iken kötü bir haber duyarım korkusuyla televizyonları açamayan annemiz, babamız, eşimiz, her 3 yılda bir okul değiştiren ve hiçbir gün babası tarafından okuldan alınamayan çocuğumuz kimseyi emsal göstermedi. Acı haberi aldıklarında dudaklarından tek bir kelime döküldü o da ‘Vatan sağ olsun’ oldu. Biz bu durumdan asla şikayetçi olmadık ve bugün olsa aynı şartlarda yine hiç düşünmeden göreve koşarız. Çünkü bizler vatan ve millet aşıklarıyız. Bizleri asıl üzen, bu zor şartlarda büyük özveri ile çalışan astsubayların özlük hakları gündeme geldiğinde asla emsal olamayacak gerekçeler emsalmiş gibi gösterilerek çözüme kavuşturulmamasıdır” dedi.

EK GÖSTERGE DEĞİŞİKLİKLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Son yapılan ek gösterge değişiklikleri ile emekli astsubay maaşları ile üst statüsünde olanların maaşları arasındaki makasın iyice açıldığını söyleyen Bildiş; “Astsubayın alt statüsünde olanlarla ise eşitlenmiş hatta altına düşürülmüştür. Yapılan düzenlemeler astsubayın üst ve alt statüleri lehine, astsubayların aleyhine bir sonuç doğurarak özlük hakları açısından hiyerarşiyi bozmuştur. Çalışan ve emekli maaş bağlama oranı astsubayın üst statüsünde olanlar için yüzde 80’lerde iken, astsubaylarda bu oran yüzde 40’lar seviyesindedir. Örneğin; bir emekli albay bugün çalışan bir teğmen maaşına yakın bir maaş alırken; emekli bir kıdemli başçavuşun da en az çalışan bir astsubay çavuş maaşına yakın bir maaş almayı istemesi en doğal hakkıdır. Ayrıca tamamına yakını lisans mezunu, birçoğunun da yüksek lisans eğitimini tamamlamış olan astsubayların kaynağı olan okulların halen ön lisans seviyesinde olması mevcut durum ile çelişmektedir. Kaldı ki astsubayların emir komuta ettiği personelin de büyük bir kısmı lisans eğitimi almış personeldir. Astsubay kaynağı olan okulların bir an önce lisans seviyesine yükseltilerek, gerçekte mevcut olan eğitim durumuna eşitlenmesi gerekmektedir” sözlerine yer verdi.

“YETKİLİLERİN DAHA FAZLA DUYARSIZ KALMAYACAĞINI UMUYORUZ”

Bildiş, astsubaylara verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesini talep ederek; “Devletimizin en yetkili makamları tarafından astsubaylara verilen sözlerin bir an önce yerine getirilerek, astsubayların ve emeklilerinin hak ettiği özlük haklarına bir an önce kavuşması en büyük beklentimizdir. Bugün yurt içi ve yurtdışındaki görevlerini büyük özveri ile tamamlamış, bu görevler sırasında birçok meslektaşını şehadete uğurlamış, bir kısmı gazilikle onurlanmış bir meslek grubunun emeklilerine yetkili makamların daha fazla duyarsız kalmayacağını umuyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.