Hava Durumu

Aydın; “Ülkenin Hiçbir Yerinde Bu Sistem Uygulanamaz”

Edirne’de yaşam hakkı savunucusu Yağmur Islattı Aydın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği, sokak hayvanlarının toplanması hakkındaki yazı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Bu ülkenin hiçbir yerinde bu sistem uygulanamaz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2025 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2025 17:30
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Aydın; “Ülkenin Hiçbir Yerinde Bu Sistem Uygulanamaz”

Edirne’de yaşam hakkı savunucusu Yağmur Islattı Aydın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği, sokak hayvanlarının toplanmasının 2028’e ertelenemeyeceği ve sokakta bırakılan her sahipsiz hayvan için belediyelere 71 bin 965 lira para cezası uygulanacağına dair yazı ile ilgili açıklama yaptı.

Aydın, mevcut yazının en son mecliste kabul edilen hayvan hakları yasasında da yer aldığına dikkat çekerek; “Hayvanların geri bırakıldığının tespiti halinde bunun uygulanacağı belirtiliyor. Bu zaten 2 Ağustos’ta kabul edilen kanundan itibaren vardı. Kanun, belediyelere, ‘Aldığın hayvanı salmayacaksın’ diyordu. Şimdi de ‘Bunların salındığını tespit edersek hayvan başına 71 bin 965 TL para cezası keseceğiz’ diyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yasada olan bir şeyin tekrar tebliğini yaptı. Fakat hangi personelle bunu belirleyecekler? Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bugüne kadar yasayı denetleyecek kaç personel vardı? Ekstra personel alacaklar da ellerinde çip okuma cihazlarıyla sokaklarda köpek avına mı çıkacaklar? İşin belediye boyutuna gelmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın böyle bir personeli var mı? Edirne’yi bırakın, Türkiye’de hiçbir yerde uygulanabilecek bir tarafı yok. 81 ilimizde toplam bin 389 bakımevimiz var. Hangi köpeği nereye toplayacaklar? Nereye kadar bakabilecekler? Hangi bütçeyle bakabilecekler?” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYENİN BÖYLE BİR BÜTÇESİ VAR MI?”

Edirne’nin 9 ilçesinde 3 adet barınağın bulunduğunu söyleyen Aydın; “Şu anda maalesef hıncahınç dolular. 6 ilçemizde üremeler devam ediyor. Ayrıca 3 ilçemizde de üreme devam ediyor. Çünkü veteriner hekimlerimizin nefes alacak, çalışacak bir alanı barınaklarda kalmadı. Edirne Belediyesi’nin barınağı tam kapasite çalışıyor. Bir hayvanı bile misafir edemeyecek durumdalar. Nasıl, hangi bütçe ile yapacaklar? Karşımıza, doğal yaşam adını verdikleri hapishanelere hayvanların tecrit edilmesi ile ilgili de geliyorlar. 40-50 dönüm arazi alınmasını, 300-400 tane köpeğe zor bakan belediyelerin 3-5 bin köpeğe bakmasını bekliyorlar. Belediyenin buna ayıracak bütçesi yok. Edirne Belediyesi bugün bir doğal yaşam alanı yapsa, 3 bin köpeği de bakmaya çalışsa günlük en az 200-250 bin TL bütçe ayırması gerekecek. Edirne Belediyesi’nin böyle bir bütçesi var mı? Mümkün değil” dedi.

EDİRNE VALİLİĞİ VE BELEDİYESİNE SESLENDİ

Aydın, talep edilen uygulamanın, Türkiye’nin hiçbir yerinde uygulanamayacağını söylerken; “Bu ülkenin hiçbir yerinde bu sistem uygulanamaz. Ülkeyi Hayırsız Ada’ya çevirmeye çalışıyorlar. Edirne Valisi ve Edirne Belediye Başkanına sesleniyorum; bunun tek çözümü kısırlaştırmadır. Lütfen ilçe belediyeleri, İl Özel İdaresi ile beraber Valilik başkanlığında bir bütçe belirlesinler. Bizim kullanılmayan köy okullarımız var. Buralarda kurulacak küçük çaplı rehabilitasyon merkezlerinde kısırlaştırma yapılabilir. Hizmet alımıyla sadece 6 personel alabilirler. Biz bununla Edirne’yi halledebiliriz. Doğal yaşam, barınak dedikleri hapishanelerden çok daha küçük bütçelerle 2028’e düzeltmeye gerek kalmayacak bir hale getirebiliriz. Eğer gerçekten çalışmak istiyorlarsa bunu halledebiliriz. Ama bunun aksi bir durum ne akla, ne de vicdana sığıyor. Çıkarılan yasanın bu ülkede olurunun hiçbir şekilde olmayacağını anlatmaya çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.