Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aslan; “Budama ve Aşı Kursları Verilmeli”

Edirne İl Genel Meclisi Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan, 3 ilçede üretilen meyve miktarlarını açıkladı. Aslan, raporda gençlerin köylerden göçünün engellenmesi için meyvecilik eğitimi almaları ve bilinçli üretim yapmalarının önemine dikkat çekerek; “Kış aylarında İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla meyvecilik budama ve aşı kursları verilmelidir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 18:02
Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ
Aslan; “Budama ve Aşı Kursları Verilmeli”

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu’nun Süloğlu, Lalapaşa ve Havsa’da meyve ekim çeşitleri ve ekim alanları hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Tunay Aslan tarafından sunulan raporda, 3 ilçenin meyve ekim çeşitleri ve ekim alanları açıklanırken; 2024 yılı içinde meyvecilikle ilgili herhangi bir projenin yapılmadığına dikkat çekildi.

3 İLÇENİN VERİLERİNİ AÇIKLADI

Aslan, Havsa’da 13 meyve türünün toplam 3 bin 207 dekar alanda üretildiğini açıklarken; toplam üretim miktarının 4 bin 991 ton olduğunu söyledi. Lalapaşa’da ise 13 meyve türünün toplam bin 817 dekar alanda üretildiğini belirten Aslan, toplam üretim miktarının 644 ton olduğunu açıkladı. Aslan, Süloğlu’nda ise 10 meyve türünün toplam bin 576 dekar alanda üretildiğini açıklarken; toplam üretim miktarının 151 ton olduğunu ifade etti.

“TOPRAK YAPILARI MEYVECİLİĞE UYGUNDUR”

Aslan, verilerin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı resmi rakamları olduğunu belirtirken; “Havsa, Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde toprak yapısı meyveciliğe uygundur. Mevcut projeli alanlar çeşitli nedenlerden dolayı üretim dışı bırakılmışlardır. 2024 yılında meyvecilik alanında hiçbir proje başvurusu yapılmamıştır. Köylerdeki ekonominin güçlenmesi ve köylerin yaşanabilir hale gelmesi, önem verilmesi ve meyve ekim alanlarının korunması, yeni bahçelerin oluşturulması görüşündeyiz. İl Tarım Müdürlüklerince şahsi bahçelere yeni projelerle meyve çeşitleri belirlenerek dağıtılması, üretimin artırılması, ekonomi ve bitki örtüsü açısından faydalı olacağı görüşündeyiz. Köylerimizdeki göçün engellenip gençlerimize meyvecilik üzerine eğitim almaları ve daha bilinçli fidanlar yetiştirilmesi görüşündeyiz. Kış aylarında İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla meyvecilik budama ve aşı kursları verilmelidir” dedi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ

Kaynak: UĞUR AKAGÜNDÜZ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.