Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ADD Yurttaşlık Yasasının Kabulünü Kutladı

Edirne’de ADD tarafından, Yurttaşlık Yasası’nın kabulünün 98’inci yılı dolayısıyla kahvaltı düzenlendi. Toplantıda konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, 4 Ekim 1926 yılında yürürlüğe giren kanun ile ailede kadın erkek eşitliğinin sağlandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 14:32
Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK
ADD Yurttaşlık Yasasının Kabulünü Kutladı

Türk Medeni Kanunu ile 4 Ekim 1926 yılında yurttaşlık yasasının yürürlüğe girmesinin 98’inci yılı dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi (ADD) kahvaltı etkinliği düzenledi. Edirne Belediyesi Meriç Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen kahvaltıda konuşan ADD Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, “Yurttaşlık bilincini ve kadın erkek eşitliğini sağlayan, kadını özgür birey ve eşit yurttaş kılan, din ayrımı gözetilmeksizin bütün vatandaşlara uygulanmayı getirerek akli temeller üzerinde devletin laikleşmesini sağlayan en önemli devrim” olduğunu söyledi.

Kanunun ailede kadın erkek eşitliğini sağladığını belirten Özcan; “Toplumun çağdaş düşünce ve yaşam biçimine geçişinin en önemli adımı Yurttaşlık Yasası (Türk Medeni Kanunu), Türkiye'de 17 Şubat 1926'da TBMM'de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi ile, ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. Evlilikte resmi nikâh zorunluluğu getirildi Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşit hale getirildi. Türk ailesinin kuruluş ve işleyişi çağdaş, demokratik kurallara dayandırıldı. Cumhuriyetin ilanında sonra Türk kadını, Medeni kanunun kabulüyle ekonomik, sosyal ve hukuksal alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. Birçok Avrupa ülkesinden önce siyasi ve demokratik alanda kadın-erkek eşitliğinin oluşması TBMM'nin daha sonra kabul ettiği farklı yasalarla gerçekleşmiştir. 1930'da Türk kadını belediye seçimlerine, 1933'te muhtarlık seçimlerine ve 1934'te milletvekili seçimlerine katılabilme hakkı kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Kahvaltıya, ADD üyelerinin yanı sıra Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın’da katıldı.

ŞENER ŞENTÜRK

Kaynak: ŞENER ŞENTÜRK

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.