Zobar; “Eğitimde Güvenlik ve Temizlik Öncelik Olmalı”

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, 2024/2025 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi ihtiyacının karşılanmadığını belirterek; “Eğitimde gösteriş değil; güvenlik ve temizlik öncelik olmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 15:05

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, yeni eğitim öğretim yılı öncesi yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

Zobar, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına rağmen okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi ihtiyacının karşılanmadığını belirtirken; kamu kurumlarının her alanda tasarruf yapmak zorunda kalmasının en çok okulları etkilediğini söyledi.

“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI NEDEN KALICI ADIM ATMAMAKTADIR?”

Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen Zobar; “Milli Eğitim Bakanlığı, en değerli varlıklarımız ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için okullarımızda temizlik ve güvenlik personeli eksikliğini gidermek için neden kalıcı adım atmamaktadır? 19,9 milyon öğrencinin okula başladığı bir dönemde, eğitim kurumlarında temizlik ve güvenlik görevlisi atanmamış, okul yöneticileri bu ihtiyaçları karşılamak için velilerden zorunlu bağışlar talep etmek zorunda bırakılmıştır. Velilerden sürekli bağış talep edilmesi, eğitim sisteminin içinde bulunduğu mali sıkıntının açık bir göstergesidir. Oysa Milli Eğitim Bakanı, bu tür sorunları çözmekle yükümlü iken, okul bütçelerinin oluşturulmasına yönelik adımlar atmaktan kaçınmakta, çözümü velilere yüklemektedir” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZ VE YOKSUL VATANDAŞLARIN EMEK GÜCÜNÜN SÖMÜRÜLMESİ”

29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar hakkındaki yönetmeliğe dikkat çeken Zobar; “Yönetmelik, kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli çalıştırmayı teşvik etmektedir. Yönetmeliğin amacı, işsizlerin istihdam edilebilirliğini artırmak olarak belirtilse de, uygulamada işsiz ve yoksul vatandaşların emek gücünün sömürülmesi söz konusudur. Bu yönetmelik kapsamında 10 aylık süreyle sözleşmeli olarak çalıştırılacak kişiler, programın ilk dört haftasında haftalık 37,5 saat ve 5 gün, ilk 4 hafta sonunda haftalık 22,5 saat ve 3 gün çalışacaklar ve yalnızca günlük asgari ücret düzeyinde, 8 bin 447 TL, ‘cep harçlığı’ alacaklar. Özellikle kamusal alanlarda temizlik ve bakım işlerinde geçici istihdam edilen bu kişiler, eğitim ve kamu kurumlarındaki eksik kadroların doldurulmasını kalıcı bir çözüm olarak sunmamaktadır” dedi.

“SORUMLULUK, BAKANLIK KOLTUĞUNDA OTURAN YUSUF TEKİN’İNDİR”

Zobar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarını geçici çözümlerle değil; kalıcı ve kadrolu personel istihdamıyla karşılaması gerektiğini söyleyerek; “Okul yöneticilerini ve velileri zor durumda bırakan bu tablo, siyasi iktidarın işsiz yurttaşların emeğini sömürerek kamu hizmeti yürütme anlayışının bir yansımasıdır. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği geçici işgücüyle sağlanamaz; kalıcı çözümler için gerçek adımlar atılmalıdır. Bu durumda sorumluluk, Bakanlık koltuğunda oturan Yusuf Tekin’indir. Eğitimde tasarruf olmaz; çocuklarımızın geleceği ve sağlığı için gerekli kaynaklar öncelikli olarak eğitim kurumlarına aktarılmalıdır. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün; ‘Eğitimdir ki; bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder’ sözünü benimsemiş bir anlayışla yeni eğitim-öğretim yılında bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize,  eğitim camiamıza başarılar diliyoruz” sözlerine yer verdi.

HABER MERKEZİ