YURTDIŞINA BU KEZ İNŞAAT USTASI GÖÇÜ

Edirne’de konut yetersizliği, kiralık ev sıkıntısını doğuruyor. Konut yapmak isteyen müteahhitler usta bulmakta zorlanıyor. Ustalar, daha iyi paralar kazanmak için yurtdışını tercih ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 16:56
https://batiekspres.com/

Edirne’de üniversite öğrencilerinin de kayıtlarını yaptırmasıyla, yaşanan kiralık ev sıkıntısı sorunu gittikçe büyüyor. Kiralık ev bulmakta zorlanan vatandaşlar, ev bulsalar dahi fiyatlar en uç noktaya ulaşmasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar. Yaşanan bu sıkıntılar Edirne’de konutların yetersiz olduğu sorusunu akla getiriyor.

RUSYA VE ARAP ÜLKELERİ REVAÇTA

Konu hakkında www.batiekspres.com haber sitemize açıklamalarda bulunan Edirne İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bülent Günal, sıkıntının en önemli sebeplerinden bir tanesinin Rusya, Orta Doğu ve Arap ülkelerine çalışmaya giden inşaat ustaları ve işçilerinin olduğunu söyledi. Birçok ustanın bu ülkelere çalışmaya gitmesinden dolayı işçi bulmakta zorlandıklarını ve bunun da inşaatlarda gecikmelere sebep olduğunu, giden ustalardan da en çok demirci ve kalıpçı ustalarının gittiğini belirten Günal; “Yurtdışına giden çok inşaat işçisi var. Bütün ustalar gidiyor ama özellikle demirci ve kalıpçılar daha fazla yurtdışına gidiyor. İnşaat sektöründe çalışanların yaklaşık yüzde 70-80’i yurtdışında. Yurtdışına giden adam 5-6 bin dolar kazanç elde ediyor. Türkiye’de bu paraları kazanamaz. Bu durum da inşaatların aksamasına neden oluyor” dedi.

RUHSATLAR NEDEN GECİKİYOR?

Depremden sonra inşaat statiklerinde değişikliklerin olduğunu ve bu değişikliklerin de süreyi uzattığını söyleyen Bülent Günal, “Depremden dolayı inşaat statikleri de değiştiği için ruhsat almakta zorlanıyoruz. Bu da inşaatın süresinin uzamasına sebep oluyor. Bu değişiklikle ilgili belediye başkanı müteahhit, mimar ve mühendislerle bir toplantı yaptı. Bununla ilgili eleman artırımına da gitti fakat sorun çözülmedi. Oradaki sorun eleman eksikliğinde değil, güncel olan yönetmeliğin değişmesinden kaynaklanan, ruhsat verirken karar verme mekanizmasının gecikmesinden kaynaklanıyor. Yani Şubat ayındaki imar yönetmeliğiyle şimdiki farklı, statik yönetmeliği farklı” ifadelerini kullandı.

“USTA BULAMIYORUZ”

İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Tezcan Liznak ise, Edirne’de kiralık daire ihtiyacı olduğunu, kiralık daireleri karşılamakta sektör olarak zorlandıklarını söyleyerek. “İmalatın yetersizliği, maliyetlerin artması, kira fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Bugün 1+1 daireler bile 7-8 bin liralara ulaştı. Paranın yanı sıra insanlar kiralık daireye ulaşmakta sıkıntı çekiyorlar. Gelen zamlardan sektörün etkilenmesinden dolayı da hızlı bir şekilde yapılamamakta. Sektörün başlıca sorunu enflasyon. Çalışan usta bulmakta zorlanıyoruz. Marangoz, elektrikçi, sucu, kalıpçı, demirci gibi ustaları bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Parayla da usta bulunamıyor. Bu da süreci fazlasıyla yavaşlatıyor” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK