Yurtdışı Çıkış Harcı Turizmciyi Vuracak

Yurtdışı çıkış harçlarına gelen zam, bugün itibariyle uygulanmaya başlandı. Tur operatörleri, yurtdışı çıkış harçlarının 150 liradan 500 liraya çıkarılmasının işlerine büyük sekte vuracağını söylediler.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2024 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2024 17:44

Yurtdışı çıkış harçları, 150 liradan 500 liraya çıkarılmıştı. Harçlara gelen zam bugün itibariyle uygulanmaya başlandı. Gelen zamdan en çok etkilenen, sektör tur operatörleri olacak.

Edirne’de tur şirketi sahibi Özkan Akgül, günübirlik turlar dahil her hafta Yunanistan ve Bulgaristan’a turlar düzenlediklerini, özellikle günübirlik turların, harçların yükselmesiyle tamamen kesildiğini söyledi. Harçların 500 liraya çıkarılmasının en çok kendilerini etkilediğini belirten Akgül; “Yurtdışı harçları 500 lira oldu. Bundan sonra talep olacağını pek sanmıyorum. Edirne’den günübirlik turlarımızla bir yemeğe gidenler oluyor. Bu parayla birlikte bir kişinin yemeği bin 500 - 2 bin liraya gelecek. Bizim artık her hafta tur yapabileceğimizi pek sanmıyorum. Bunun turizm açısından bize sekte vuracağını tahmin ediyorduk, öyle de oldu. Şu anda talepler düştü. Bu yurtdışı çıkış harcının her yıl enflasyon oranında artacağını söylüyorlar. Bu tamamıyla turizme büyük bir balta vurmaktır. Yani yurtdışına çıkan insana siz diyorsunuz ki çıkarken bu kadar para ödersin. Hiçbir yerde olmayan bir uygulamayı, ücreti bizim vatandaşlarımızdan almak hoş değil. Ülkenin gelire, vergiye ihtiyacı var ama bence böyle olmamalı. Kendi aracılığıyla gidenlerden bunu alabilirsin ama bizim amacımız turizm. Biz bundan para kazanıyoruz. Biz bundan KDV ödüyoruz. En azından sınır kentleri için bu kaldırılabilir. Kaldırılırsa da ikametini Edirne’de gösterenleri engellemek için 5 yıl sınır kentinde ikamet şartı getirilebilir. Sonuç itibariyle bu zammın gelmesi bizim için çok kötü oldu” dedi.

ŞENER ŞENTÜRK