Yüksek faiz konut satışını durdurdu

Edirne’de emlakçılık yapan Hakan Baş, konut satışlarındaki sert düşüşü faizin yüksek olmasına bağlayarak “Vatandaşlar konutları yatırım aracı olarak görmemeye başladı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2023 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 16:12

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Kasımda bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 11,17 ile konut oldu.

Edirne’de emlakçılık yapan Hakan Baş, konut satışlarındaki düşüşün krediye erişim zorluğundan da kaynaklandığını ancak asıl sebebinin faizlerin yüksek olmasından dolayı vatandaşların artık konutları yatırım aracı olarak görmemesi olduğunu söyledi. Piyasada fiyatlarda dengesizlik olduğuna değinen Baş, enflasyonda duraksamaya gidildiği takdirde fiyatlardaki o dengenin sağlanabileceğini belirtti. Baş, Edirne’de de konut satışlarında ciddi sıkıntılar olduğunu belirtti.

“SADECE OTURMAK İÇİN ALIYORLAR”

Vatandaşların artık konutları sadece oturmak için aldığını belirten Baş; “İnsanlar konutları yatırım aracı olarak görüyorlardı. Yatırım aracı olarak gördükleri için örnek veriyorum; bir doktorun ya da yüksek gelirli bir kişinin 3-4 milyon parası varsa bunla gidip 1+1, 2+1, 3+1 alıyordu. Şu an insanlar bunu almak yerine faize yatırıyor. Neden? Bugünkü faiz yüksek. 3 milyon liralık faizin şu an getirisi 100 bin lira civarında. Şu an niye bunu yapıyorlar? Kiralar düşük, şu an 3 milyon liralık, 3 buçuk milyon liralık bir dairenin kirası maksimum 20 bin lira. 20 bin lira nerde? 100 bin lira nerde? O yüzden faize yatırmak daha cazip geliyor. Sadece oturmak için alıyorlar. Önceden 10 tane ev alınıyorsa şu an bir tane ev alınıyor” dedi.

“SEÇİMİN OLMASI DA ÇOK ETKİLİYOR”

Baş, yıl başında asgari ücrete gelecek zamla beraber piyasada fiyat dengesizliği olacağını ifade ederek “Enflasyonda bir duraksamaya gidersek fiyatlardaki o denge sağlanabilir. Yıl başında bir zam yapılacak. Artmasa, asgari ücret yerinde kalsa enflasyon düşecek diyebilirim. Şimdi ne kadar artacağı da önemli, az artarsa enflasyon düşmeye devam eder. Seçimin olması da çok etkiliyor. Yapılan her zamda Türk Lirasının değer kaybetmesini bir tarafa bırakalım, her zamda piyasada fiyatlar dengesizleşiyor. Örneğin bir malzemenin fiyatı 10 lira o dengesizleşiyor ve dengeye oturması 5-6 ayı bulabiliyor. Yeni zam olduğunda 10 liralık şeyi düşünecek adam, ben ne kadara satabilirsem amorti ederim ya da kurtarırım, yerine koyarım. Bunu bilemediği için bir de piyasa oturmuyor, rekabet ortamı da var. Birisi 15’e koyuyor birisi 20’ye koyuyor” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN