Yılmaz; “Sıcak Hava Nedeniyle Arı Kayıpları Olabilir”

Edirne’de arıcılık yapan Nazmi Yılmaz, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle arı kayıplarının olabileceğini ifade etti. Yılmaz, “sıcaklarından dolayı ileride arı kayıpları ve arılarda stok kayıpları da olabilir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 14:24

Edirne’de uzun yıllardır arıcılık yapan Nazmi Yılmaz, son zamanlarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi ve kuraklık olması nedeniyle arıların zor bir süreç yaşadığını aktardı. Sıcak hava nedeniyle arıların polen bulmakta zorlandığını ifade eden Yılmaz, “Mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklar oluyor. Her taraf kuruyor. Bitkiler kuruyor. Bu yüzden arılar polen bulmakta zorlanıyor” şeklinde konuştu.

“ARILAR POLEN BULMAKTA ZORLANIYOR”

Yılmaz, “Bal verimi güzel ama sıcaklarından dolayı ileride arı kayıpları ve arılarda stok kayıpları da olabilir. Bunun tedbirlerini alsak bile yine de her sene olduğu gibi arı kaybımız yarı yarıya arı kaybımız oluyor. Verim her sene azalıyor. Sıcaklardan dolayı, yağmurların yağmamasından dolayı, göletlerde ve barajlarda sular da çekildi. Su çok önemli burada. Arı için doğada ne kadar nektar olursa, bir o kadar da suya ihtiyacı var. Mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklar oluyor. Her taraf kuruyor. Bitkiler kuruyor. Bu yüzden arılar polen bulmakta zorlanıyor. Gittikçe kötüye doğru gidiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“ARILARI SUYLA RAHATLATIYORUM”

Arılarını sıcak havadan nasıl koruduğunu aktaran Yılmaz, “Ben arılarımı sıcak havadan korumak için bir proje geliştirdim. Akülü su pompasına su doldurarak arıların arasında su sıkarak arıları rahatlatıyorum. Ayrıca arıları gölge alana koyarak ve üzerine örtü atarak muhafaza etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN