Yıldırım: “Egzersiz, Parkinsonda İlerleyişi Yavaşlatıyor”

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Dr. Fizyoterapist Muhammed Şeref Yıldırım, “Parkinsonizmde Fiziksel Aktivite ve Nöroinflamasyon İlişkisi” isimli seminer gerçekleştirdi. Parkinson hastalığında egzersizin önemine dikkat çeken Yıldırım, “Egzersiz, Parkinson hastalığının ilerleyişini yavaşlatıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2024 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2024 16:29

Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Arş. Gör. Dr. Fizyoterapist Muhammed Şeref Yıldırım, TÜ Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda Parkinsonizmde Fiziksel Aktivite ve Nöroinflamasyon İlişkisi isimli seminer gerçekleştirdi.

Seminere; Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Fizyoterapist Muhammed Şeref Yıldırım’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve üniversite öğrencisi katıldı.

“EGZERSİZLER İMMÜN TEPKİLERİ DÜZENLİYOR VE BASKILIYOR”

Seminerde konuşan Yıldırım, “Parkinson hastalığı, bir nörodejeneratif ve ilerleyici bir hastalıktır. Bu ilerlemesinde inflamasyonun rolü çok büyüktür. İnflamasyon, bu hastalığın ilerlemesini sağlar. İnflamasyon nedir? ‘Zararlı oluşumlara vücudun göstermiş olduğu savunma mekanizmasıdır.’ Normalde bu savunma mekanizması merkez sinir sisteminize giren bir bakteri veya patojen ile mücadele eder ve olay kapanır. Fakat Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarda İnflamasyon sürekli devam eder. Çünkü, bu sefer saldırdığı yapı kendi yanlış katlanmış olan proteinler. Bu inflamasyon sürekli devam eder. İnflamasyon da hastalığı hızlandırır ve hastaların daha kötüye gitmesini sağlar. Parkinson hastaları, giderek motor fonksiyonlarını kaybederler. Bir Parkinson hastası ayaktayken tekerlekli sandalyeye düşebilir. Oradan da yatak içi döneme düşebilir. Örnek verecek olursak; 5 sene sonra hiç egzersiz yapmayan bir kişi yatak içi bakım dönemine geçebilirken, egzersiz yapan bir kişi farazi bir şekilde söylemekle birlikte 10-15 sene sonra geçebilir veya geçmeye de bilir. Bizim Parkinson hastalarına egzersiz yapma amacımız vücudun verdiği immün tepkileri baskılamak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak. Egzersizler, immün tepkileri düzenliyor ve baskılıyor” ifadelerine yer verdi.

“HERKESİN 150 DAKİKA SPOR YAPMASI ÖNERİLİYOR”

Yıldırım, “Dünya Sağlık Örgütü, Parkinson hastalarının 150 dakika aerobik egzersiz yapmalarını, bunun yanında da esneklik, kuvvet ve koordinasyon egzersizleri de eklenirse daha faydalı olur. Dünya Sağlık Örgütü sadece Parkinson hastaları için değil, herkesin 150 dakika orta şiddette spor yapmasını öneriyor” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN