Yerli Ve Milli Hibrit Ayçiçeği Tohumu Tanıtım ve Hasadı Yapıldı

Islah çalışmalarına yaklaşık 4 yıl önce başlanan ve geçtiğimiz yıl 22 ilde, 200 tonun üzerinde satılan Yerli ve Milli Hibrit Ayçiçeği sun2259 CL’nin tanıtımı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarlasında yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2024 20:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2024 20:07

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde geliştirilen ve geçtiğimiz yıl 22 ilde yaklaşık 200 ton satılan yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu sun2259 CL’nin tanıtımı yapıldı. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarlasında gerçekleştirilen tanıtımda Enstitünün 1970 yılında ıslah çalışmalarına başladığını belirten Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. İrfan Öztürk, ayçiçeğinde bu yıl itibariyle 50’ye yakın çeşidin tescil olduğunu söyledi.

Önemli olanın bu çeşitlerin sayısından çok bölgede ekiliş oranının miktar olarak belli bir yere gelmesi olduğunu ifade eden Öztürk; “Aynı zamanda da tarımsal üretimde verim ve kalite yönünden üreticiyi ve bunu kullanan tüketiciyi memnun edecek değerlere sahip olması. Enstitümüzün sadece bölgedeki sorumluluğu haricinde ülkesel bir sorumluluğu da var. Bakanlığımızın verdiği görev kapsamında Türkiye'deki ayçiçeğindeki bütün çalışmalardan sorumlu koordinatör enstitü olarak da göreve devam ediyoruz. Bu kapsamda da Türkiye'deki bütün ayçiçeği çalışmalarının gerek materyal temini, bilgi paylaşımı, demonstrasyonlar, Türkiye'de farklı bölgelerde arkadaşlarımız bu görevi de uzun bir dönemden beri disiplinli şekilde devam ettiriyor. Ülkesel çalışmaların yanında uluslararası çalışmalarımız da çok. Özellikle ayçiçeğinde diğer türlere göre kıyasladığımızda uluslararası çalışmamızın, ortak iş birliğinin en fazla olduğu bitki ayçiçeği. Bu döneme kadar özellikle Rusya, Ukrayna, Romanya ve İtalya'ya tescil olmuş çeşitlerimiz var. Tabii son dönemlerde Rusya ve Ukrayna bu iklim değişikliğinden dolayı birçok bitkide önemli hale geldi. Ayçiçeğinde de çok önemli. İnşallah umuyoruz aralarındaki bu sorun çözülür, bu bölgedeki ayçiçeği üretimlerine de yaptığımız çalışmaların sonucu yansımış olacak” dedi.

“TOHUMLUK ÜRETİMİNDE 200 TONUN ÜZERİNE ÇIKTI”

Ayçiçeği hibrit tohum üretiminde AR-GE yetkisi almış kuruluşların Trakya Tohum AŞ altında birleşmesi, güç birliği, bilgi birliğinin bir araya gelmesinin bir ayçiçeği üretimine, sertifikalı tohumluk üretimine önemli bir katkı yapacağını belirten Öztürk; “Özellikle son yıllardaki tohumluk üretimine, bugün burada tanıtımını yaptığımız çeşit de dahil olmak üzere bundan yedi sekiz yıl önce örneğin ayçiçeğinde, tohumluk üretiminde ortalama yıllık tohumluk üretimi 4-5 ton iken, bu yıl itibariyle 200 tonun üzerine çıktı. Bu aslında hibrit tohumunda çok önemli bir rakam ama tabii bizim zaten beklentimiz, umudumuz buradaki birçok arkadaşlarımız da biliyor, yakın zamanda bu katlanarak gidecek. Şu anda sertifikalı tohumluk üretiminde yaklaşık yüzde 6'ya yaklaştı ki bölgemizdeki hem enstitü hem özel sektör iş birliğinde hibrit tohumda da Türkiye'deki üretimde önemli bir paya sahip olacağını bizler biliyoruz” diye konuştu.

“TRAKYA’DA AYÇİÇEĞİ ALANINDA CİDDİ BİR ALTYAPI VAR”

Ayçiçeği alanında Trakya’da ciddi bir altyapı olduğunu ve ayçiçeğiyle ilgili bir yenilik yapılacaksa bunun Trakya’da yapılmasının önemine değinen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; “Ayçiçeğiyle ilgili bir AR-GE, yenilik, bir yerli milli üretim olması gerekiyorsa bu nerede olmalıydı, tabii ki Trakya'da. Bu anlamda araştırma enstitümüzün, borsalarımızın, diğer il müdürlerimizin, çiftçilerimizin, kalkınma ajansımızın, şirketlerimizin, tohum şirketlerimizin bu konuda ciddi gayretleri vardı. Bu gayretleri gördük. Trakya'da bu anlamda ayçiçeğinin kültür anlamında ekilmesi, dikilmesi, biçilmesi konusunda ciddi bir altyapı var, bilgi birikimi var. Mekanizasyon noktasında, makine ekipman parkuru çok iyi. Verimli topraklarımız sulanabilir bir şekilde yapıldığında ayçiçeğinin ekilmesine çok müsait. Çiftçilerimizin de bu anlamda gayretleri var. Araştırma enstitümüzün, Tarım Bakanlığımızın çeşitleri var. Neden herkes bir araya gelmesin? Herkes bir araya geldi, yaklaşık Trakya Birlik gibi firmalarımızın da katılımıyla, kurumlarımızın katılımıyla 45 tane kurum ve kuruluş şirket bir araya geldi ve Trakya Tohum'u kurmuş olduk. Bu bir yönüyle aslında Türkiye'de ilk defa böyle çok paydaşlı, farklı kurumların, farklı paydaşların yani kamu sivil toplum, AR-GE, üniversite gibi birçok paydaşın bir araya geldiği ve uzun süre başarılı bir şekilde dağılmadan AR-GE yaptığı, tohumları toprakla buluşturduğu bir yer haline geldi. Bu anlamda da ben kalkınma ajansı olarak bir devlet olarak, Sanayi Bakanlığının temsilcisi olarak, bir Türk olarak, Trakya sevdalısı olarak hepinize teşekkür ediyorum. En büyük alkışı siz hak ediyorsunuz aslında. Bu gurur aslında sizin gururunuz, sizin onurunuz” diye konuştu.

“3 TONLA BAŞLADIK, 200 TONA ULAŞTIK”

Trakyalıların ürettiği yerli ve milli hibrit ayçiçeğinin ne kadar zor olduğunu bu işe girince gördüğünü söyleyen Şahin; “Bugün üç tonla başladık. Bu sene yaklaşık iki yüz tona yakın, yaklaşık yüzde altı ürün üretildi ve şu an Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Sakarya, İzmir, Kocaeli, Çorum, Tokat, Samsun gibi Türkiye'nin 22 ilinde ürünlerimiz satıldı, ekildi. Şu an hasat zamanı geldi. Mildiyö hastalığı gibi birçok hastalığa da dayanıklı bir çeşidimiz. Bu anlamda bu başarının bu başarı hikayesinin devam etmesi için üreticilerimizden rica ediyoruz, ne olur bu çeşidimizi alalım. Köyünüzde insanlara beldenizde, ilçenizde, ilinizde, etrafınızda kimler varsa söyleyin. Bu yılki yaklaşık 200 ton Allah'ın izniyle seneye 400 tona, 1000 tonlara çıksın istiyoruz” dedi.

Konuşmalardan sonra sun2259 CL’nin tohumlarından ekilen ayçiçekleri hasat edildi.

ŞENER ŞENTÜRK