Türkiye'de son yıllarda hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu tarafından dile getirildi.
Gaytancıoğlu, 2010 yılında hayvan ithalatının ve kırmızı et ithalatının kapılarının ardına kadar açıldığını belirterek, bu durumun sorunları çözmediğini vurguladı.
www.batiekspres.com haber sitesine açıklamalarda bulunan CHP önceki dönem Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu “2010 yılında hayvan ithalatı ve kırmızı et ithalatının önü açıldı. İthalat yapmayın, onun yerine besiciyi, süt üreticisini destekleyin dedik. Dinlemediler. 2023'e kadar tam 9 buçuk milyar dolar ödeyerek, 6 milyon büyükbaş, 3 milyon küçükbaş hayvan, 315 bin ton kırmızı et ithalatı yapıldı. Sonuç şimdilik kıyma fiyatı 300, kuşbaşı et 350 TL. Üstüne üstlük son 2 yılda 3 milyona yakın süt ineği eti için kesildi, hala besilik hayvan ithalatı yapılıyor. 2023 boyunca toplam 500 bin besilik adı altında kasaplık hayvan ithalatı yapılacak. Yurtdışına ödenen 9 buçuk milyar doların yarısı hatta 3'te biri Türk çiftçisine verilseydi, hayvancılığımız bu durumda olmazdı” dedi.
Ayrıca, hayvancılık sektöründeki bu olumsuz gelişmelerin ülke ekonomisine olan etkisini de vurgulayarak şunları ekledi:
“Bu ithalat politikası sadece çiftçilerimizi değil, aynı zamanda ülke ekonomisini de olumsuz etkiliyor. Kendi kaynaklarımızı kullanarak yerli hayvancılığı desteklemeliyiz, böylece dışa bağımlılığımızı azaltabiliriz. Ayrıca, bu durum tarım politikalarımızın gözden geçirilmesi gerektiğini de gösteriyor. Türk çiftçisine ve hayvancılık sektörüne verilecek destekler, ülkemizin kendi kendine yetebilen bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacaktır.”
ERGİN SÖZER