Yazoğlu ve Ot’tan “Ataya Saygı” sergisi

Tarihi Sarayiçi’nde, Kırkpınar’ın ilk altın kemerli ağası Alper Yazoğlu ve Sim Sırma Sanatçısı Radife Ot tarafından “Ata’ya Saygı” sergisi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2024 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2024 17:14

Edirne’de Sarayiçi’nde Kırkpınar’ın ilk altın kemerli ağası Alper Yazoğlu ve Sim Sırma Sanatçısı Radife Ot tarafından “Ata’ya Saygı” sergisi açıldı. Sarayiçi güreş sahasının tribün altı bölümünde açılan serginin açılışına Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Kırkpınar Er Meydanı’nda bir tarafta spor, diğer tarafta kültür ve sanatla buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “663’üncüsünü düzenlediğimiz Kırkpınar Yağlı Güreş Festivalinde, Kırkpınar Er Meydanı'nda benim için çok tarihi ve özel bir gün yaşanıyor. Bir taraftan sporla, bir taraftan kültür ve sanatla buluştuğumuz çok önemli, çok tarihi bir günü yaşıyoruz. Öncelikle ben bu sergi hazırlıklarında Alper Ağa’mıza ve Radife Hanım’a çok teşekkür ederim. Diğer taraftan her iki ağa buradayken de şunu söylemek istiyorum. Her ikisi de Edirne'yle ilgili çok büyük hizmetler yaptılar. İsimlerin altın harflerle Edirne'ye yazdılar. Çünkü sadece ağalık buradaki ihaleyle olmuyor. Şehre hizmetle oluyor. Her ikisine de, özellikle eğitime vermiş oldukları destekten dolayı ben bir Edirneli olarak minnettarım. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

Geçen yıl Kırkpınar’da aşık kemikleri üzerine yaptığı resimlerle Dünya’da ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini, bu yıl da tavsiyeler üzerine tuval çalışmaları yaptığını belirten Kırkpınar’ın ilk altın kemerli ağası Alper Yazoğlu yaptığı konuşmada; “Geçen yıl burada dünyada bir ilki gerçekleştirdiğime inanıyorum. Aşık kemikleri üzerine Kırkpınar temalı bir sergi açmıştım. O çalışma Kırkpınar temalıydı. Buradan dönüşle artık resim yapmaya başlamışım ya. Bayburt'ta çok önemli bir sergi açan profesör Hüsamettin Koçan hocamızın teşvikiyle bu kez tuval üzerinde bir şeyler yapmaya başladım. Tabii tuval üzerinde resim çalışmalarıma Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir portresini acaba yapabilir miyim diye başladım. Birkaç tane çizdim, gören arkadaşlarım beğendiler. O beğenmelerinin verdiği heyecanla, teşvikle çok farklı bir temaya yöneldim. Katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılar sunuyorum. Hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.

Sim Sırma Sanatı’nın yok olmaya yüz tuttuğunu görerek bu sanatın gelişmesi için birçok öğretmen yetiştirdiğini belirten Radife Ot ise “Sanatımı geliştirmeye çalışıyorum. Aslında ben bu sanatla 45 yıldır uğraşıyorum. Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu sanatın Edirne’de yok olmaması için, yayılması için Halk Eğitim Merkezi’nde kurslar vermeye başladım. 6 tane Edirneli, 1 tane Gümülcineli öğretmen yetiştirerek sanatı yaymaya başladım. Benim hazırladığım Ata’ya saygı koleksiyonum, Atatürk koleksiyonum, 2’nci kişisel sergim. Koleksiyonum 12 parçadan oluşuyor. Benim için çok gurur vericiydi. Burada olduğum için, Alper Bey’le birlikte açtığım için, Belediye Başkanımız Filiz Hanım'a, Edirne Belediyemize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılar serginin açılış kurdelesini keserek hep beraber sergiyi gezdiler.

ŞENER ŞENTÜRK