YANIK KIŞLA NE OLACAK?

En son Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu olarak kullanılan tarihi “Yanık Kışla”, Kapalı Cezaevinin taşınmasıyla ne amaçlı kullanılacağı merak konusu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2023 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2023 18:43
https://batiekspres.com/

1827- 1893 yılları arasında yapılan ve daha sonra birkaç kez yangın ve tadilat geçiren, “Yanık Kışla” olarak da bilinen Mahmudiye Kışlası’nın geleceği merak konusu oldu.

Cumhuriyet döneminde 1933 yılında hapishane olarak açılan, 1939 - 1945 yıllarında orduya tahsis edilen, 1945'ten bu yana Kapalı Cezaevi olarak kullanılan, geçtiğimiz günlerde de kapalı cezaevinin buradan taşınmasıyla “Yanık Kışla” tadilat işlemlerinin başlayacağı belirtildi.

Tadilat işlemlerinin tamamlanmasından sonra kışlanın turistik amaçlı ziyaretlere açılacağı ifade edildi. Bunun yanında yapısı ve görünümü bakımından önemli bir tarihi mekan olan kışlanın bazı film ve dizi çekimlerinde kullanılmak üzere tahsis edilebileceği, bu konuda doğal bir film platosu görünümüne sahip olduğu, yapım şirketlerinden bu konuda birçok taliplilerinin olduğu söylendi.

YANIK KIŞLANIN TARİHİ

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu internet sitesinden alınan bilgiye göre, Kışla, 1936 yılında bir bölümü kapalı cezaevi olarak kullanılırken bir bölümü de Türkiye'de bir ilk olan Çocuk Islah Evi olarak faaliyette bulunur. Bu kışlanın Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumuna tahsisli arazi sınırlarında bulunan talim avlusu girişi, avlu duvarları, hamamı ve yıkılmış cami yapıları Koruma Kurulu Kararı ile anıt varlık olarak tescil edilmiştir. Mimari Restorasyon Uygulama iş kolu, ilk olarak bu kışla talim avlusu girişinde bulunan ve giriş kapısını belirleyen kule yapıların, restorasyon uygulamaları öncesi, yerinde ölçüm ve proje çalışmalarına başladı. Ayrıca Açık Ceza İnfaz Kurumuna tahsisli arazi içinde yer alan ve 1827 yılında Sultan II. Mahmut tarafından yaptırıldığı belirtilen Piyade Kışla-ı Hümayun Camii’nden geriye kalan minare kalıntıları çevresinde, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun izinleri doğrultusunda cami yapısı sınırlarının belirlenmesi ve ihya projelerinin hazırlanabilmesi için gerekli olan araştırma kazısına yakın bir tarihte başlanacak ve ardından, yine aynı bölgede bulunan ve 1696 yılına tarihlenen "Valide Sultan Çeşmesi" çevresinde peyzaj düzenlemeleri gerçekleştirilerek bu çeşmeye su bağlantısı yapılacak ve böylece tarihi çeşmeye yeniden işlev kazandırılacaktır.

HÜSEYİN AĞIRSEVEN