“Yangınlarda 471 Hektar Orman Alanı Zarar Gördü”

İl Genel Meclisi Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Başkanı Tunay Aslan, yangınlarda zarar gören toplam alan ve yangın sayısını açıklarken; “2024 yılı içinde 22 Temmuz 2024 tarihine kadar 19 adet orman yangını çıkmıştır. Bu yangınlarda 471 hektar orman alanı zarar görmüştür” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 16:44

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen Ağustos ayı 2’nci toplantısında Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu’nun iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı kuraklık ve Edirne’deki orman yangınları hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Tunay Aslan tarafından sunulan raporda, iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı kuraklığın, Türkiye genelinde olduğu gibi Edirne’de de orman yangınlarına sebep olduğuna dikkat çekildi.

YANGIN SAYISI VE YANAN TOPLAM ALANI AÇIKLADI

Aslan, raporda yangınlarda zarar gören toplam alan ve yangın sayısını açıklarken; “2024 yılı içinde 22 Temmuz 2024 tarihine kadar 19 adet orman yangını çıkmıştır. Bu yangınlarda 471 hektar orman alanı zarar görmüştür” dedi. Aslan, raporda ayrıca yangın müdahale planı ve uygulama çeşitlerine de yer verdi.

ÜSTÜN’DEN TARIM ARAZİLERİ İÇİN ÖNERİ

Aslan’ın sunumunun ardından konuyla ilgili söz alan CHP Grup Sözcüsü Mustafa Üstün de Edirne’de tarımsal arazi varlığının çok fazla olduğunu söyleyerek; “Araziler ekilirken, bölgesel ekimden vazgeçmemiz lazım. Bir bölgeye olduğu gibi buğday ekmememiz lazım. Bunu da İl Tarım ve Orman Müdürlükleri beraber planlama yapabilir. 3 parsel buğday, araya 2 parsel ayçiçeği ekilebilir. Çünkü yangını en kısa sürede kesecek şey bu yöntemdir. Bunun başka çaresi yok. Genelde orman yangınlarının çıkış sebebi tarım arazileridir. Tarımsal faaliyetler içerisinde veya yol boylarında özellikle buğday biçim sezonundan sonra cam şişelerin, sigara izmaritlerinin atılması çok tehlikelidir. Biz bunları tarım arazilerinde önlersek, ormanlara sıçramasını engelleriz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ