Veli-Der Eğitim Sorunlarını Masaya Yatırdı

Veli-Der Edirne Şubesi tarafından eğitimde yıl sonu değerlendirmesi konulu basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda eğitim sorunları masaya yatırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2024 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2024 16:04

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Edirne Şubesi tarafından Edirne Kent Konseyi binasında eğitimde yıl sonu değerlendirmesi konulu basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Veli-Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, Veli Der Başkan Yardımcısı ve Veli-Der Yönetim Kurulu Üyesi Şahver Öbek katıldı. Toplantıda yıl boyunca eğitimde yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

“MESEM ÜCRETLERİ BURS OLARAK VERİLMELİ”

Toplantıda konuşan Veli-Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, “Son 1 yılda sadece Meslek Eğitim Merkezi’nde (MESEM) 9 çocuk iş cinayetinde yaşamını kaybetmiştir. Yoksul çocuklar sermaye için bedava iş gücü haline getirildi. MESEM’lerde vergilerimizden karşılanarak öğrencilere verilen ücretler öğrencilere burs olarak verilmeli, çocukların okullara dönüşü sağlanmalı, MESEM’ler kapatılmalıdır. 3 Şubat 2022’de yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve ÖMK’da yapılması planlanan değişiklikle müfredatla uyumlu öğretmen profili, maarifin muallimini yaratmaya çalışılmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB’) açıkladığı 2020-2021 istatistiklerine göre salgında artan eşitsizliklerin yoksulluğun artışı ile daha da derinleşmesi sonucunda 1 milyon 200 bin 892 çocuğun örgün eğitim dışına çıktığı açıklandı. Okul kaydı olup gitmeyenler ve devamsızlarla ilgili veriler ise paylaşılmadı. Açık öğretimdeki öğrenci sayısı 2 milyonu aştı ve cumhuriyet tarihinin rekor sayısına ulaştı” dedi.

“EĞİTİMDE BÜTÇE 9,8’E KADAR GERİLEDİ”

Eğitim bütçesinin gerilediğini belirten Demir, “1998’de eğitim yatırımlarına ayrılan bütçe yüzde 30,03 iken bu oran son 20 yıl süresince düşürüldü. 2024 bütçesinde MEB bütçesinin merkezi bütçe içindeki oranı yüzde 9,8’e kadar geriledi. Bütçedeki bu rakamlar ne olanakların daralmasıydı ne de seçeneksizlikti, politik bir tercihti. Halka ait kaynakları sermayeye, tarikatlara aktaranlar, tercihlerini bir kez daha çocuklardan, öğretmenlerden, kamusal eğitimden yana kullanmadılar.  Özellikle 4+4+4 sonrası sermaye grupları ve MEB’in de deyimiyle STK dedikleri çeşitli tarikat yapıları ile imzalanan protokol ve iş birlikleri ile çocuklarımızın laik, kamusal eğitim hakkı hedef alındı. ÇEDES ile birlikte de artık bu ve benzeri protokoller ülkenin her yerinde ve tüm okullarda sürekli ve kalıcı hale getirildi. ÇEDES başta olmak üzere tüm protokol ve iş birliklerine son verilmelidir” şeklinde konuştu.

“ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ ÇOCUKLARIMIZIN EN TEMEL HAKKIDIR”

Okul yemeğinin ücretsiz verilmesi hakkında açıklamada bulunan Demir, “Ücretsiz okul yemeği; salgın, her geçen gün artan yoksulluk ve depremle birlikte ülkemizin en temel ve en acil gündemlerinden biri haline gelmiş durumdadır. Okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak iken ve okul yemeği uygulamasının genişleyerek süreceği açıklamalarına rağmen gerekli ve söz verilen adımlar atılmamıştır. Edirne’de de Okul Yemeği Koalisyonu kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır. Edirne Belediyesi ile yapılan görüşme sonrası geçtiğimiz hafta mobil yemek aracı ile iki okula yemek dağıtımı yapılmıştır. Edirne Belediye Başkanlığı’na teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

“YIKILAN OKULLARIN YERİNE YENİSİ YAPILMADI”

Edirne’de yıkılan okulların yerine yeni okul yapılmadığını ifade eden Demir, “Dezavantajlı bölgeler öncelikli olmak üzere, önümüzdeki eğitim öğretim yılında öğrencilerimizin beslenmesi için hem belediye hem de valilik ile görüşmeler ve çalışmalar yapılacaktır.  Gazi İlkokulu, Meriç İlkokulu, Mimar Sinan Ortaokulu ve Trakya Birlik İlkokulu binaları depreme dayanıksız olmaları sebebiyle yıkılmış ve bu binaların mevcut yerlerine okullar yapılmamıştır.  Yıkılan okulların öğrencilerinin taşındığı diğer okullardaki öğrencilerle birlikte oldukça fazla sayıda öğrenci bu durumdan etkilenmiştir” diye konuştu

“EDİRNE VALİLİĞİ’NE TEŞEKKÜ EDİYORUZ”

Edirne Valiliği’nin dezavantajlı okullara karşı yaptığı çalışmalara değinen Demir, “Edirne Valiliği ise dezavantajlı bölge okullarındaki çocuklar için sabah kahvaltısı desteğine bu eğitim öğretim yılında da devam etmiştir. Ayrıca Valilik yine öncelikle dezavantajlı bölgede yer alan okulların öğrencilerine çeşitli spor, müzik ve resim kursları açmış ve öğrencilerin ücretsiz servislerle bu kurslara katılımlarını sağlamıştır. Türkiye’ye örnek olması gereken bu proje için Edirne Valiliğine teşekkür ediyoruz” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN