Vaysallılardan kapasite arttırımına da itiraz

Yeni ocak açma ve kapasite arttırma taleplerini daha önce mahkeme kararıyla durduran Vaysal köylüleri, şimdi de mevcut firmanın kapasite artırımına itiraz dilekçesi verdiler.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2024 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2024 15:34

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinin Vaysal Köylüleri, köylerindeki taş ocaklarıyla mücadelelerini sürdürüyor. Daha önce mevcut ocakların kapasite artırım ve yeni ocak açılma planlarına itiraz eden köylüler bu itirazlarından sonuç alarak mahkemeyi kazanmışlardı. Ancak şimdi de Vaysal köyünde faaliyet gösteren firma, kapasite artırım talebinde bulunmasına köylüler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne itirazlarını yaptılar.

Müdürlük önünde açıklama yapan Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarından Naif Özdoğan; “2007 yılından bu yana bölgede taş ocaklarının başladığı faaliyetlerden sonra köy olarak büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Özdoğan; “Hayvancılığımız darbe almaya başladı, köyümüzü idare eden iki su kaynağı vardı, üçüncü kaynağı açtık ama artık o da köyümüzü idare etmez oldu. Daha aşağıdaki köylerden köye su pompalamak durumunda kaldık. Süloğlu'nu besleyen bütün su kaynakları bizim köyümüzden çıkıyor. Ayrıca bizim bölgemizde üretilen balımız vardı, A kalite bir meşe balıydı, bitki örtüsü vardı, ada çayı, kır çayı, keklik otu vardı. Bunların en çok olduğu bölgelerde ve tam su kaynaklarının beslendiği bölgenin üzerinde taş ocakları faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla burada üretilen ürünlerin kalitesinde düşüklük yaşanmaya başladı. Hayvancılıkta artık o bölgeden balya dahi alıp kullanamıyoruz. Yollarda da güvende değiliz. Kamyonların tonajı bile denetlenmiyor” dedi.

“DUVARLARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU”

Patlatmalı olarak taş çıkarıldığı için binalarda da çatlaklar oluştuğunu belirten Özdoğan; “Bu yıl kurak da geçiyor, önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılar yaşayacağımızdan köyde artık yaşama şansımız bile kalmıyor, bu ocakların aşırı faaliyetlerinden dolayı. Aşırı gürültü kirliliği de başladı, çok mağduruz. Bu bölge için açtığımız davaları sürekli olarak kazandık, faaliyetleri durduruldu. Bilim kurullarının verdiği raporlara göre de faaliyet yapmamaları gerekirken şimdi daha da genişlemek istiyorlar. Zaten hali hazırda çalışmaya da başladılar” ifadelerini kullandı.

“ARTIK NEREYE BAŞVURACAĞIMIZI DA ŞAŞIRDIK”

Hukuka ve bilime saygı gösterilmesini ve kazanmış oldukları davaların sonuçlarına uyulmasını istediklerini belirten Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz; “Zaten kazandığımız davadaki aynı projeye yeniden ÇED Gerekli Değildir kararı veriliyor. Artık nereye başvuracağımızı da şaşırdık, Valiliğe mi, nereye gideceğiz? Tek yapabildiğimiz buraya gelip dilekçe vermek, başka yapacağımız da bir şey yok. Hukuki olarak zaten kazanıyoruz. Bilimsel olarak zaten zararı kanıtlanmış, daha bir şey diyemiyorum. Artık yeniden dava gerekiyorsa yeniden dava açacağız” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK