Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesine ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı veren Edirne Valiliği’ne açılan davada karar açıklandı.
Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından Edirne İdare Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 27 Eylül Çarşamba günü görülmüştü. Edirne İdare Mahkemesi’nin dava sonucunu kooperatif vekili avukat Bülent Kaçar açıkladı. Kaçar, Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde ormanlık alana Cantaş firması tarafından planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulabilmesi için Edirne Valiliği’nce verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının, Edirne İdare Mahkemesi’nce iptal edildiğini söyledi.
“ÇOK ZARARLI OLDUĞU ORTAYA ÇIKMIŞTIR”
Projenin ve kararın bilime aykırılığının bilirkişi heyet raporu ile hukuka, mevzuata aykırılığının ise mahkeme kararı ile ispatlandığını söyleyen Kaçar; “Edirne İdare Mahkemesi, 3 Ekim 2023 tarihli kararıyla; faaliyet sonucu ortaya çıkacak toprak için tespit edilen alanın yeterli olmadığı, yapılacak faaliyet sonucunda orman örtüsünün zarar göreceği, rehabilitasyon planında ağaçlandırmaya ilişkin yeterli veri bulunmadığı, toprak altına serilecek kaba materyaller sıkılaştırılmadığında toprak suyunun hızla kaybına ve su sorununa yol açabileceği, ortaya çıkacak toz nedeniyle organik tarımın olumsuz etkileneceği, Proje Tanıtım Dosyasında (PTD) yeterince tarımsal bilgilendirmeye yer verilmediği, göçmen kuşların bölgede konaklamayıp konaklamadıkları yönünde bir değerlendirme bulunmadığı, gerçekleştirilecek patlatmalar sonucunda yer altı su kanallarının zarar göreceği ve kesintiler oluşabileceği, dolayısıyla bu açılardan detaylı bir ÇED raporunun hazırlanması gerektiği anlaşılmakla, dava konusu Edirne ili, Lalapaşa ilçesi, Vaysal Köyü mevkiindeki Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan 89349 nolu kalker ocağı projesi için davalı idare tarafından verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararında, hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Var olan taşocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artışı da mahkemece iptal edildiği için süren faaliyetin çok zararlı olduğu bu ikinci mahkeme kararıyla tamamen ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
“BU TESİSİ DERHAL KAPATIN”
Kaçar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da seslenirken; “Çevreyi korumakla yükümlü ve görevli olan Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin yargı kararlarını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını ve kırma eleme tesisini derhal kapatın. Doğaya ve 4 köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun. Hukukun ve bilimin üstünlüğüne olan inancımızla, Vaysal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve başta Vaysal köylüleri olmak üzere tüm Lalapaşa köylülerinin haklı davalarına destek olan herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” sözlerine yer verdi.
“ORASI EDİRNE’NİN AKCİĞERLERİDİR”
Edirne İdare Mahkemesi’nde 27 Eylül tarihinde görülen duruşmanın ardından Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar açtıkları davanın kendileri için olumlu sonuçlanacağına inandığını belirterek; “Biz, açtığımız davanın lehimize sonuçlanacağından eminiz. Köy halkı olarak yaşam alanımıza dokunulmamasını, oradaki canlılara, doğaya müdahale edilmemesini istiyoruz. Vaysal’ın, Edirne’nin en güzel ormanları o bölgededir. Orası Edirne’nin akciğerleridir. Oradan çıkan su kaynakları, Ergene havzasını besliyor. Mevcut ocaktan dolayı zaten ağaçlarda kuruma başladı. Bir de bu açılırsa kapasite artışı olacak ve doğaya daha çok zarar verecek” diye konuşmuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ