Vaysal’daki projeye bilirkişi incelemesi

Lalapaşa’nın Vaysal köyünde planlanan kalker ocağı projesine karşı köylülerin açtığı davada mahkeme bilirkişi heyeti incelemesi kararı verdi. Proje alanında 23 Mayıs Perşembe günü bilirkişi heyeti tarafından inceleme yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 17:24

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesi için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına Edirne İdare Mahkemesi’nde dava açan köylülerin mücadelesi devam ediyor.

Edirne İdare Mahkemesi, Edirne Valiliği’ne karşı Sınırlı Sorumlu Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından açılan davada, proje alanında bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. 7 kişiden oluşacak bilirkişi heyeti, 23 Mayıs Perşembe günü saat 09.30’da bölgede inceleme yapacak.

BİLİRKİŞİ HEYETİNE SORULACAK

Bilirkişi heyetine imar planları, arazi yapısı, orman alanları, tarım alanları, yer üstü ve yer altı su rezervleri, kültür ve tabiat varlıkları, gerekli kurum ve kuruluşlardan izinlerin alınıp alınmadığı ve davacının dava dilekçesinde belirtilen iddiaları da göz önünde bulundurarak dava konusu ‘ÇED gerekli değildir’ kararının planlama ve yürürlükteki mevzuat açısından yerinde olup olmadığı konularında sorular sorulacak.

NE OLMUŞTU?

Vaysal köylüleri, projeyi daha önce de iptal ettirmişti. Proje için yeniden başvuru yapılması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiğini açıklarken; “İlimiz Lalapaşa İlçesi, Vaysal Köyünde bulunan 89349 ruhsat numaralı (ER:3402650) sahada Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan ‘RN:89349 (ER:3402650) Nolu Kalker Ocağı’ projesine ait Proje Tanıtım Dosyası, ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesi 45/(a) maddesi; ‘Madenlerin çıkarılması (Ek-1 listesinde yer almayanlar)’ hükmü kapsamında incelenmiş ve İl Müdürlüğümüzce Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararı verilmiştir” ifadelerine yer vermişti. Kararın açıklanmasının ardından Vaysal köylüleri, projeye yeniden dava açmıştı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ