VAYSAL’DA ORMANA PATLATMALI KALKER OCAĞI

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde delme patlatma yöntemiyle planlanan kalker ocağı projesi için ÇED süreci başladı. Projenin orman alanları içerisinde yer alması dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 18:52
https://batiekspres.com/

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Müdürlüğü, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı Projesi için ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.

ÇED İzin ve Denetim Müdürlüğü’nden yapılan duyuruda; “Edirne ili Lalapaşa ilçesi Vaysal Köyü mevkiindeki Cantaş İnş. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan RN:89349 (ER:3402650) nolu kalker ocağı projesi ile ilgili olarak Edirne Valiliği’mize sunulan P.T.D. Dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” ifadelerine yer verildi.

KALKER OCAĞI PLANLANIYOR

Projenin tanıtım dosyasında verilen bilgiye göre; Vaysal köyü sınırlarındaki 99,94 ha’lık II-A grubu RN:89349 nolu ruhsat alanında 2 poligonda toplam 24,47 ha’lık alanda yıllık 1 milyon 150 bin ton kapasite ile kalker ocağı işletilmesinin planlandığı belirtildi. Planlanan proje alanlarından birinci poligonda; 6 bin 617 metrekarelik alanda 1 adet stok alanı, 4 bin 119 metrekarelik alanda 1 adet bitkisel toprak depolama alanı, toplam 17,68 ha’lık alanda 2 adet ocak alanı, ikinci poligonda ise 1,84 ha’lık alanda 1 adet ocak alanı, 16 bin 902 metrekarelik alanda 1 adet pasa alanı oluşturulacak. Ocak alanları, malzemenin durumuna bağlı olarak aynı anda veya ayrı ayrı çalıştırılabilecek.

50-90 SANTİMLİK BİTKİSEL TOPRAK KALDIRILACAK

Proje alanında bulunan 50-90 cm bitkisel toprak,  üretime paralel olarak sıyrılarak alınacak ve 4 bin 119 metrekarelik bitkisel toprak depolama alanında, ocak rehabilitasyonunda kullanılmak üzere geçici olarak depolanacak. Ocak alanında yüzde 70 verim ile üretim gerçekleştirilecek. Ocaktan çıkarılan malzemenin yüzde 30’u pasa/dekapaj malzemesi olarak 2’nci poligonda oluşturulacak 16 bin 902 metrekarelik pasa depolama alanında ocak rehabilitasyonunda kullanılmak üzere geçici olarak depolanacak.

MALZEME DOĞRUDAN SATIŞA SUNULACAK

Ocaktan çıkarılan tüvenan malzemenin doğrudan satışa sunulacağı belirtilen dosyada, mevsim koşullarının nakliyeye izin vermemesi veya piyasa koşulları dikkate alınarak ocaktan çıkarılacak tüvenan malzemenin depolanması amacıyla birinci poligonda 6 bin 617 metrekarelik alanda stok alanı oluşturulacağı açıklandı. Proje alanlarında herhangi bir tesisin kurulmayacağına yer verilen dosyada, ocaktan çıkan tüvenan kalkerin tamamının piyasaya satışa veya bölgedeki ruhsatlı izinli tesislere gönderileceği ifade edildi. Ocak alanlarında mevsim koşullarına bağlı olarak yılda 10 ay, ayda 26 gün, günde 16 saat 2 vardiya çalışılacak.

GÜNLÜK ORTALAMA 89 KAMYON SEFER YAPACAK

Proje alanlarının tamamının 185 ada 145 nolu parsele kayıtlı orman arazisinde bulunduğu açıklanan dosyada, stok- asfalt yol arasındaki ortalama toplam 4 bin metrelik stabilize yolun kullanılacağı ve nakliye güzergahı üzerinde yerleşimin bulunmadığına yer verildi. Nakliye güzergahının bir kısmının orman yolu, bir kısmının ise tarla yolu olması dikkat çekti. Proje alanında günde 3 bin 96,15 ton tüvenan malzemenin stok alanından 35 tonluk sefer kapasiteli kamyonlar ile taşınacağı belirtilen dosyada, stok-asfalt yol arası ortalama toplam 4 bin metrelik nakliye güzergahında günlük ortalama 89 kamyonun sefer yapacağı açıklandı.

DELME PATLATMA İLE ÜRETİM YAPILACAK

Dosyada, ocak alanlarında delme patlama ile üretim gerçekleştirileceği açıklanırken; yılda 80 defa gerçekleştirilecek her patlatmada 77 deliğin delineceğine, her bir delikte ise 52,50 kilogramı ANFO ve 1 kilogramı dinamit olmak üzere toplam 53,50 kilogram patlayıcının kullanılacağına yer verildi.

ORMAN ALANLARI İÇİNDE YER ALIYOR

Dosyada ayrıca proje için 2022 yılında yürütülen ÇED mühendislik çalışmaları doğrultusunda 14 Aralık 2022 tarihinde ‘ÇED Gerekli Değildir’  kararının verildiğine dikkat çekilirken; kararın, açılan dava sonrasında Edirne İdare Mahkemesi’nin 2023/246 Esas numarası ve 2023/2560 karar numarası doğrultusunda iptal edildiğine yer verildi. Dosyada ayrıca proje alanının, Tekirdağ-Kırklareli-Edirne 1/100.000 Çevre Düzen Planında orman alanları içerisinde yer alması dikkat çekti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ