Uzunköprü’de Meraya GES Projesi

Uzunköprü’nün Kavak Mahallesi’nde planlanan Kavacık DEPGES Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin ÇED başvuru dosyasında planlandığı alanın niteliğinin mera olması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2024 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2024 17:27

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavak Mahallesi’nde planlanan Kavacık DEPGES Güneş Enerji Santrali ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü tarafından duyurulan projenin, ÇED başvuru dosyasının bakanlığa sunulduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı belirtildi. Duyuruda, proje ile ilgili görüş, soru ve önerilerin Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderilebileceği ifade edilirken; projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verildi.

35 BİN 186 ADET PANEL KULLANILACAK

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; Güneş Enerji Santrali (GES) de, Elektrik Depolama Tesisi de 25 MWe/25 MWm kurulu gücünde olacak. Proje kapsamında kullanılması planlanan santral alanı ise 35,79 Ha olacak. GES kapsamında her biri 540 Wp güce sahip toplam 35 bin 186 adet panel kullanılacak.

PLANLANDIĞI ALANIN NİTELİĞİ MERA

Dosyada, projenin planlandığı alanın niteliği mera olması dikkat çekerken; malikinin maliye hazinesi olduğu belirtildi. Proje alanına en yakın yerleşimin 1,4 km mesafedeki Kavak Mahallesi’nde yer alan konutların olduğu ifade edilen dosyada, santral alanının Orta Edirne Katı Atık Birliği Tesisi proje alanı mücavirinde yer aldığı da açıklandı.

ERGENE NEHRİ’NE 995 METRE MESAFEDE

Santral alanının, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda tarım arazisi olarak belirlenmiş alan içerisinde kaldığı ifade edildi. Proje alanının 995 metre kuzeyinde ise Ergene Nehri yer alıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ