Diyetisyen Kıymet Pınar Çalım, Kurban Bayramı’nda yaşanan yoğun et tüketimi, bayram tatlıları, sebze ve meyve tüketimi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Çalım “Kurban Bayramı, geleneksel olarak et tüketiminin yoğun olduğu bir bayramdır. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir” dedi.
İşte Çalım’ın Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme için bazı tavsiyeleri:
1. Kurban Eti Dinlendirilmelidir: Kurban eti 24 saat dinlendirilmelidir ve ertesi gün tüketilmelidir. Taze kesilen kurban etinde ölüm katılığı (rigormortis) adı verilen bir durum yaşanır ve bu aşamada etteki proteinin sindirimi zorlaşır. Kurban etinin kesimi sonrasında sıcaklık düşünceye kadar açık bir kapta serin ve güneş almayan bir ortamda 5 saat kadar bekletilmelidir. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına alınabilir. Eğer tüketim yapılmayacaksa etler -18 santigrat derecede 6 -12 aya kadar temiz kap veya steril poşetlere porsiyonlanarak depolanabilir.
2. Et Tüketimine Dikkat: Kırmızı et, protein ve demir açısından zengindir, ancak aşırı tüketimi kolesterol ve doymuş yağ alımını artırabilir. Günlük et tüketimini 100-150 gram ile sınırlamak iyi bir yaklaşımdır.
3. Etin Pişirilme Yöntemi: Kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırınlama yöntemlerini tercih edin. Böylece yağ alımını azaltabilirsiniz.
4. Sebze ve Meyve Tüketimi: Et ağırlıklı beslenmenin yanına mutlaka sebze ve meyve ekleyin. Lif, vitamin ve mineral alımını dengede tutmak için her öğünde sebze ve salata bulundurun.
5. Su Tüketimi: Yaz sıcakları geldi. Bayramda havalar sıcak olacak / Yeterli miktarda su içmek sindirimi kolaylaştırır ve genel sağlık için önemlidir. Günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.
6. Tatlı Tüketimi: Bayramda şerbetli tatlılar sık tüketilir. Fakat şerbetli tatlılar susuzluğu arttırabilir, sindirimi zordur. Bu tatlıların tüketimini sınırlayın ve meyve tatlıları veya sütlü tatlılar gibi daha hafif alternatifleri tercih edin.
7. Etin Saklanması: Taze eti uygun şekilde saklayın. Etleri küçük parçalara bölüp dondurmak hem bozulmasını önler hem de ihtiyacınız kadarını tüketmenizi sağlar.
8. Dengeli Beslenme: Tüm besin gruplarından dengeli miktarda tüketmeye özen gösterin. Tek tip beslenmeden kaçının.
HİLAL PEKER