Üstün’den Sitem: “25 yıl sonra değişen bir şey yoktu”

CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü Mustafa Üstün, Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu raporunun sunumunun ardından Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çekti. Üstün, AFAD gönüllüsü olduğunu ve Adapazarı ile İskenderun’da arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını belirterek; “Adapazarı depremine gittim. 25 yıl sonra tekrar bir depreme gittim. Değişen bir şey yoktu” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2024 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2024 15:28

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu’nun Afet ve Acil Durum (AFAD) Edirne İl Müdürlüğü’nün araç ve personel durumu hakkındaki raporu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Cengiz Posta tarafından sunulan raporda, AFAD İl Müdürlüğü’ndeki araç sayısı, araçların teknik özellikleri ile personel ve teknik personel sayıları açıklandı.

Posta, AFAD İl Müdürlüğü’nde 13 büro personeli, 2 işçi, 24 teknik personel ve 3 pasif arama ve kurtarma teknisyeninin çalıştığını belirterek; “Toplam 12 adet araç bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Posta, AFAD İl Müdürlüğü’nde 3 adet arama kurtarma aracı, 5 adet 4x4 kamyonet, bir adet 4x2 kamyonet, bir adet kamyonet, bir adet dorse ve bir adet 8x8 arazi aracının bulunduğunu açıkladı.

“DEPREMİN OLDUĞU SABAH İSKENDERUN’A GİTTİK”

Posta’nın sunumunun ardından konuyla ilgili söz alan CHP İl Genel Meclisi Mustafa Üstün, kendisinin de AFAD gönüllüsü olduğunu söyleyerek; “Depremin olduğu sabah buradan her şeyimizi alıp İskenderun’a gittik. Her şey mevcut ama AFAD ile ilgili sadece personel yetmez. Toplumun da eğitilmesi, bilinçlendirilmesi lazım. Bizim bölgemizde gönüllüler üzerinden özellikle bir eğitim seferberliği yapılması lazım. Çünkü olası bir depremde İstanbul’a en yakın bölgelerden biri burasıdır. İlk müdahalenin yapılacağı yer burasıdır. Bu konuda toplumun eğitilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“EYLEM PLANI VATANDAŞLARLA PAYLAŞILMALI”

Üstün’ün ardından konuyla ilgili söz alan CHP Merkez İl Genel Meclisi Üyesi Kutay Özköse, İstanbul’da olası bir depremde ilk müdahalenin yapılacağı yerler olarak Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın belirtilmesinin yanı sıra 3 şehrin de depremden etkilenebileceğine dikkat çekerek; “AFAD Bölge Müdürlüğü Tekirdağ’da ama Tekirdağ, deprem bölgesi olan bir yer. AFAD’ın bölge olarak İstanbul depremi ile ilgili nasıl bir eylem planı varsa vatandaşlarla paylaşması lazım. Öyle bir şey yaşandığında vatandaşın bunun bilincinde olması gerekir. Okullarda eğitimin başlaması lazım. Özellikle lise çağındaki gençlerimizin fiziksel olarak daha gelişmişlikleri olduğu için olası bir gönüllük ihtiyacında müdahaleleri daha farklı olabilir. Ama tabii ki deprem bilinçlendirmesi ilkokuldan başlayabilir. Afete yardım için lise son öğrencilerinin çok faydalı olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“DEĞİŞEN BİR ŞEY YOKTU”

Toplantıda yeniden söz alan Üstün, 1999 yılında gerçekleşen depremin arama kurtarma çalışmalarına 19 yaşında bir madenci olarak katıldığını belirterek; “Adapazarı depremine gittim. 25 yıl sonra tekrar bir depreme gittim. Değişen bir şey yoktu. Hiçbir şey değişmemiş. Binasını sağlam yapanın camı bile kırılmamış. Ama sağlam binanın sağında ve solunda bir tane yapı kalmamış. Tamamen inşaat kaynaklı. Bölgede TOKİ’leri yapanı tebrik etmek gerek. TOKİ’ler sağlam zemine yapıldığı için yıkılmamıştı” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ