“ÜRÜN PARALARI BİR AN ÖNCE ÖDENMELİ”

Emekli DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcı, Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, çiftçinin TMO’ya verdiği ürünün parasını alamadığına dikkat çekerek; “Çiftçinin yeni buğday ekmesi için parası olması gerekiyor. Mazot alması, gübre alması, yerini hazırlaması için paraya ihtiyacı var” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2023 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2023 18:25
https://batiekspres.com/

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcılığı görevinden emekli, Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından çiftçilere en yakın zamanda verdiği ürünlerinin ücretlerinin yatırılması gerektiğini ve gerçekleşen mazot zamlarının prim olarak çiftçiye yatırılması gerektiğini söyledi.

“ÇİFTÇİNİN PARAYA İHTİYACI VAR”

Çiftçinin piyasaya borçlu olarak buğday ekimi gerçekleştirdiğine değinen Erkin; “Şu anda çiftçi piyasaya borçlu olarak buğday ekimini gerçekleştirdi. Birtakım sıkıntılara girerek bu tarımını yaptı. Dolayısıyla bunun hasadını alarak mevcut borçlarını ödeyip yeni sezona hazırlık yapması gerekirken, hiç hesapta olmayan anormal derecede zamlar başladı. Seçimlerden sonra mazota 4-5 defa zam yapıldı. Gübre fiyatları yavaş yavaş artmaya başladı. Önümüzdeki hafta gübre fiyatları yükselecek. Çiftçinin yeni buğday ekmesi için parası olması gerekiyor. Mazot alması, gübre alması, yerini hazırlaması için paraya ihtiyacı var. TMO’ya verdiği mallarının çoğunun karşılığını alamadılar. Belirli yerlerde ödemeler yapılmış, diğerlerinin ne zaman bu ücretleri alacağı henüz belirli değil. TMO Genel Müdürünün açıklamalarına bakıyorum ‘alınmadık buğday kalmayacak, hepsini alacağız, aylıklar ödeniyor, ödenecek’ gibi laflar var ama maalesef gerçekleşmiş durumda değil” dedi.

“ÇİFTÇİNİN EN ZOR DÖNEMİ”

Gereğinden fazla zam yapıldığına değinen Erkin; “Açıklanan buğday alım fiyatının üzerine yapılan mazot zamları oranında yaklaşık olarak bir fiyat belirlenmesi kanaatindeyim. Çiftçinin daha huzurlu ve güçlü bir şekilde buğdayını yeniden bu sezonda ekim yapabilmesi için verdiği buğdayın, üzerinde prim olarak yeni bir ilave kararla telafi edilmesi gerekiyor. Gereğinden fazla zam yapıldı. Daha öncesinde bir depo doldurarak tarlasını belirli bir yerini ekip dikerken, şimdi onu en az 2-3 kat parayla dolduracak. Çiftçinin zaten parası yok. Verdiği ürünün parasını alamamış, çiftçi nasıl yapacak bu işi? Bu sezon çiftçinin kötü bir sezonu. En sıkıntılı, en zor durumu yaşadığı dönem. Bu paraların bir an önce ödenip, başka zamlar gelmeden ön hazırlık yapmasına olanak sağlanmalı” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN