ÜRKÜTEN HARİTA YENİDEN GÜNDEMDE

İğneada’ya nükleer santral yapılmasının yeniden gündeme gelmesi, Çevre Mühendisleri Odası’nın 2015 yılında İğneada için hazırladığı risk etki haritasını da yeniden gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2023 18:39
https://batiekspres.com/

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesine nükleer santral yapılmasının yeniden gündeme gelmesi, Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO) 2015 yılında İğneada için hazırladığı risk etki haritasını hatırlattı.

ÇMO’nun hazırladığı harita Trakya, Marmara, Ege’nin bir bölümü ile Yunanistan ve Bulgaristan’ın bir bölümü birinci derece risk altında bulunuyor. Bir kaza olması durumunda bu belirtilen yerler birinci derecede etkilenecek yerler olarak “kırmızı” renkle işaretli.

Nükleer kaza veya sızıntı olması durumunda Balkanların önemli bir bölümü, tüm Ege bölgesi ve Ege denizi turuncuyla gösterilmiş ve etkilenecek bölgeler olarak işaretlenmiş.

KOMŞU DA TEDİRGİN

İğneada’ya nükleer santral yapılacağı yönündeki haberlerin çıkması üzerine komşu ülke Bulgaristan’da protesto gösterileri baş göstermişti. Nükleer santralin Türk Bulgar sınırının çok yakınına kurulması Türk çevrecileri olduğu kadar Bulgar çevrecileri de tedirgin ediyor.

MURAT SAVAŞ