Üniversitede ucuz yemek ve vegan menü eylemi

Trakya Üniversitesi’nde bir grup öğrenci yüksek yemek fiyatları ve vegan menü taleplerini dile getirdi. Öğrenciler, “Biz müşteri değil, öğrenciliyiz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.01.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.01.2024 14:50

Trakya Üniversitesi’nde (TÜ) bir grup öğrenci tarafından Bolca Ana Yemekhanesi önünde yemekhanenin fiyatlarını protesto ederek, vegan menü taleplerini dile getirdiler. Öğrenciler, “Vegan menü haktır, görmezden gelme. Ücretsiz yemek haktır, görmezden gelme. Rektör, zamları derhal geri çek. Müşteri değil, öğrenciyiz” dediler.

“TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNMEKTEDİR”

Yemekhane fiyatlarının fahiş olduğunu belirten öğrenciler, “Bildiğimiz üzere yemekhane ile ilgili birçok sıkıntı bulunmakta ve taleplerimize rağmen hala bu sorunlar giderilmemektedir. Dönem başında yemekhane ücretleri 7 TL’den 15 TL’ye çıkarılarak fiyatlara yüzde 114 zam yapılmıştır. Vegan menü talebimiz ise halen görmezden gelinmektedir. Temel haklarımızdan olan beslenme hakkımıza hem dönem başında gelen zamla hem de birçok üniversitelinin etik, sağlık gerekçeleriyle tercih ettiği vegan menünün karşılanmamasıyla ulaşamıyoruz. 15 TL, kampüs dışındaki yemeklere göre daha ucuz ve kabul edilebilir değildir. Üniversitelere ayırılan bütçenin bir kısmı yemekhane için ayırılmaktadır ve 15 TL devlet bütçesi alan yemekhaneler için fahiş bir fiyattır” dedi.

“KAMPÜS YEMEKLERİ 2 ÖĞÜN OLMALI”

Yemekhanelerde öğün sayısının artması gerektiğini belirten öğrenciler şöyle konuştu: “Bugün oturdukları yerden KYK bursunu enflasyonun altında belirleyenlerle, yemekhaneye zam yapanlar aynı saftadır. Biz birimiz hayatını kaybetmeden sorumluluk alıp da barınma, beslenme ve eğitim hakkımıza yönelik iyileştirmeleri yapmadıklarını, intihar ettiğinde yemekhane kartında bir lirası olan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli’den biliyoruz. İşte tam bu yüzden 15 TL yemekhane ücreti, kabul edilemez. Ücretsiz, ulaşılabilir ve vegan seçenekli yemekhane menüsü bir şirketin ya da üniversitenin inisiyatifi olarak görülemez çünkü üniversite, öznesine bu hakları teslim etmekle son derece yükümlüdür. Ekonomik krizin faturası üniversitelilere kesilemez. Biz üniversiteliler olarak sesleniyoruz. Zamları derhal geri çekin, okumaya geldiğimiz bu kentte 15 TL olan yemek yüzünden üniversitelileri açlığa sürüklemeyin. Vegan menü talebimizi görmezden gelmeyin Vegan menünün derhal kampüs yemekhanelerinde 2 öğün olacak şekilde faaliyete geçmesini talep ediyoruz. Müşteri değil, öğrenciyiz. Haklarımızda ısrarcıyız.”

HABER MERKEZİ