Uluslararası Öğrencilere Çalışma İzni ve Muafiyet Süreci Eğitimi

Trakya Üniversitesi’nde uluslararası öğrencilere çalışma izni ve muafiyeti süreçleri anlatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2024 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2024 15:10

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Binası’nda bulunan konferans salonunda uluslararası öğrencilere Çalışma Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü Çalışma Uzman Yardımcısı Elif Aydın tarafından çalışma izni ve muafiyeti süreçleri anlatıldı. Programa Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“SÜRECİN UZAMAMASI İÇİN TAM BAŞVURU GEREKLİ”

Çalışma izni ve muafiyet süreci hakkında konuşan Çalışma Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü Çalışma Uzman Yardımcısı Elif Aydın, “Biz bugün yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni ve çalışma izni muafiyet süreçlerinden bahsettik. Bir başvuru nasıl yapılır? Çalışma izninde hangi kriterler önemli? Muafiyette hangi kriterler önemli. Biz bunu konuştuk. Bugün. Çalışma izninde tamamen işveren üzerinden süreç yürürken, çalışma izi muafiyetinde işveren üzerinden değil, yabancının kendisi başvurdu ve yabancıyla beraber sonlanan bir süreç. Çalışma izni sürecinde işveren çalışan için e-Devlet üzerinden şifresine girerek oradan başvuru sayfasına ulaşıp istenilen belgeleri yüklüyor. En sonda elektronik imzayla imzalıyor ve süreç bitiyor. Daha sonra bizim genel müdürlüğümüzün sisteminde 30 gün içerisinde değerlendiriyoruz. Eğer 30 gün içerisinde diyelim ki eksik evrak var ya da güncelleme istiyoruz. Fotoğraf gibi ya da pasaportta fotoğraf çok iyi çıkmamış. Tekrar pasaportunu yüklenmesini istiyoruz gibi güncelleme istiyoruz. Yabancı da 30 gün içerisinde tekrar bu eksikliği gideriyor ve yine bizim ekranlarımıza düşüyor. Bizim yine 30 günlük bir değerlendirme sürecimiz başlıyor. Aslında bu yüzden sürecin uzamaması için işverenin tam başvuru yapması gerekiyor ki hani o 60 günlük bir mağduriyet yaşamasın diye” dedi.

“ÇALIŞMA İZNİ OLMADAN ÇALIŞTIRAN İŞ VEREN VE ÇALIŞANA CEZA”

Cezalar hakkında açıklamada bulunan Aydın, “Muafiyette de 30 günlük süre var. Çalışma izninde öncelikle işveren yabancının Göç İdaresine giderek ikamet izni alması gerekiyor. İkamet izni aldıktan sonra başvuru yapıyor ama çalışma izni muafiyetinde ikamet zorunluluğu yok. Vize veya vize muafiyeti sebebiyle ülkemizdeyse başvuru yapıyor. Eğer yurt dışından başvuru yapacaksa da referans numarası alıyor dış konsolosluktan. Bir 16 haneli numara referans numarası paylaşıyor ve o referans numarasıyla başvuru yapıyor. Pasaport ve referans bilgisini girerek yurt dışından başvuru yapıyor. Başvuru onaylanırsa ülkeye giriş yapıyor zaten. Eğer çalışma izni almadan yabancı çalışıyorsa eğer işveren çalıştırıyorsa yabancıyı 56 bin 752 TL kadar bir cezası var. İşverenle beraber yabancı da cezayı alıyor. Yabancının da ödediği tutar 22 bin 402 TL kadar bir küsürat var. Yani hem işveren cezalandırılıyor hem de yabancı cezalandırılıyor. Diyelim ki yabancı kendisi işveren. Bu yüzden de 45 bin küsuratlı bir tutarda ceza alıyor. Diyelim ki süresini unuttu. Çalışma iznini zamanında almadı ve 2 ay sonra çalışma izni aldı. Geç bildirim yaptığı için de 3 bin küsür bir cezası var” ifadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN