Türk Mutfağı Haftası’nda Tava Ciğer Tanıtıldı

Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Devecihan bahçesinde, coğrafi işaretli Edirne Tava Ciğeri pişirme etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında Ressam Hatai tarafından geçtiğimiz günlerde vefat eden Ciğerci Bahri Dinar’ın portresi yapılarak, eşi Hediye Dinar’a armağan edildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 17:29

Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında, Edirne Devecihan Kültür Merkezi bahçesinde, Edirne Tava Ciğer pişirme ve tanıtım etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Edirne’nin ve tava ciğerin tanıtımına sayısız katkıları bulunan, geçtiğimiz günlerde vefat eden Ciğerci Bahri Dinar’ın portresi, ressam Hatai tarafından resmedildi. Portrenin tamamlanması sonrası, etkinlikte bulunan Bahri Dinar’ın eşi Hediye Dinar’a Edirne Valisi Yunus Sezer tarafından hediye edildi.

Portreyi Hediye Dinar’a armağan etmesi sonrası konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer; “Bahri Bey güzel bir insandı. Edirne'ye de çok güzel hizmetleri olmuş, Edirne'nin tanıtımı açısından. Arkasından da hoş bir seda bırakarak ansızın ayrıldı aramızdan. Allah rahmet eylesin, makamı cennet olsun. Tava ciğer Edirne'mizin gastronomi anlamında çok önemli bir ürünü. Bütün Türkiye'nin bildiği gibi şu anda Balkanlar'da da çok büyük bir ilgi gören bir ürünümüz. Edirne'nin de bu manada da önemli bir gastronomi aktörü diyebilirim tava ciğere. Dolayısıyla bunun tanıtımı da çok önemliydi. Biz Bahri Bey'den öğrendik bunu. Bir 20 yıl öncesine göre daha ki önce de burada görev yapmıştım ben, Edirne'yi kime sorsanız Selimiye ve tava ciğer söylüyor, bu çok önemli. Bunu da işte Bahri beyler, onun gibi güzel insanlar tanıtmışlar ve şu anda da birçok insan bunu yaşatıyor. Gelen turistlere, gelen ziyaretçilere ikram ediyoruz. Türk Mutfağı Haftası’nda bence Edirne Tava Ciğeri kendisine önemli bir yer edinmiş durumda. Bundan sonra da onun çırakları, arkadaşları bunu alarak onu daha ileri noktalara taşıyacaklardır” dedi.

“EN KIYMETLİ ŞEY BÖYLE ANILAR BIRAKMAK”

Bahri Dinar’ın vefatıyla büyük üzüntü yaşadıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın; “Gerçekten kendisi eşsiz bir insandı. Bu dünyada maddiyatı asla önem vermedi, sadece maneviyatı düşünerek Edirne için yaşayan bir ağabeyimizdi. Bizler gerçekten çok üzgünüz ama Bahri Ağabeyimizin adını yaşatmak için de elimizden gelen her şeyi yapacağız. Öncelikle yaşadığı sokağa ismini verdik ama bundan sonra da yapacaklarımızla gerçekten o bizim için ölümsüz olacak. Bugüne kadar yapmış olduğu her şey için Bahri Ağabeyimize çok teşekkür ediyoruz. Tekrar başımız sağ olsun. Bahri Ağabey sadece Edirne’de değil, Türkiye'nin her yerinde tanınıyor. O kadar çok kişi Bahri Ağabeyimiz rahmetli olduktan sonra ‘başınız sağ olsun’ demek için aradı ki, gerçekten bu dünyadaki en kıymetli şey geride böyle hatıralar bırakmak, böyle anılar bırakmak” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK