Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu’nda Türk Dünyası Kadın Başlıkları ve Prof. Dr. Tilla Baykuzu Danışmanlığında Bir Deneysel Tarih Çalışması sergisi gerçekleştirildi. Sergiye Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
“İNŞALLAH SERGİYİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Sergi açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tilla Deniz Baykuzu, “Sergimiz Türk Dünyası Kadın Başlıkları ve Deneysel Tarih Çalışması adını taşıyor. Sergimiz iki bölümden oluşuyor. Birincisi günümüzde Türk toplulukları ve cumhuriyetlerinin geleneksel başlıkları. Bir diğeri de bizim Çin kaynaklarından veya arkeolojik eserlerden yola çıkarak kendi ellerimizle yaptığımız birtakım giysiler, başlıklar kemerler, zırhlar ve ok torbası. Uzun süredir bunların üzerine çalışıyorum. İnşallah bundan sonra da bu sergiyi geleneksel sergiler olarak devam ettireceğiz” dedi.
“BU SERGİ EN İLGİNÇ OLANLARDAN BİRİ”
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, “Son derece ilginç ve dikkate değer bir sergiyi açmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tabii bu fuaye alanında pek çok sergi ve projesi tanıtıldı ama bugün kanaatime göre bunlar arasında en dikkate değer, en ilginç olanlarından biri. Üniversite olarak dikkatimi daha çok Balkanlar'a yönelik çalışmalar. Türk dünyası tabii ki Balkanların bir parçası ama bugün herhalde biraz daha dikkatimizi geldiğimiz noktalara doğru çevrilmiş görünüyor. Bu bakımdan bu serginin dikkati değer olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
“BİRÇOK BAŞLIK YURT DIŞINDAN TEMİN EDİLDİ”
Çekimler hakkında bilgi veren Fotoğraf Sanatçısı Alparslan Bolu, “Yaklaşık 1,5 aylık bir hazırlık sürecimiz oldu. Fotoğrafların çekimi hemen hemen 2 ayımızı aldı. 23 farklı fotoğraf ve 23 ayrı modelimiz var. Birçok başlığı yurt dışından temin ettik. Atilla Hocanın koordinatörlüğünde gerçekleşen bir sergi bu. Hocamız bazı kıyafetleri kendi elleriyle yaptı ve bu şekilde bir sergi oluşturmaya çalıştık” şeklinde konuştu.
“BÖYLE BİR ETKİNLİKTE OLDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM”
Etkinliğe katılmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Tarih Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Kübra Seda Doğru, “Böyle bir etkinlikte olduğum için çok mutluyum. Zorluktan daha çok heyecan vardı hepimizde. Çünkü nasıl yapacağız? Nasıl olacak? İlk defa böyle bir etkinliğin içerisindeydik. Kostümlerde hepimiz birbirimize yardım ettik. Makyaj olsun, saç olsun hepimiz birbirimize destek verdik. Bu konuda burada olduğum için oldukça mutluyum” sözlerine yer verdi.
“BÖYLE FIRSAT OLDUĞU İÇİN ŞANSLIYIZ”
Sergi hakkındaki görüşlerini dile getiren Tarih Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi İnci Keskin, “Gayet güzel bir Prof. Dr. Tilla Deniz Baykuzu Hocamla birlikte başladık bu işe. Bizim için gayet güzeldi. Böyle bir fırsat olduğu için hepimiz çok şanslıyız. Bugün burada olduğum için çok mutluyum” dedi.
MERT ERİŞKİN