Türk-Bulgar dostluğuna marteniçkalı kutlama

Baharın gelişini müjdeleyen bir gelenek olan Baba(Nine) Marta günü dolayısıyla Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu, marteniçka dağıttı. Konsolosluk görevlerinin yerel kıyafetler giyerek dağıttığı marteniçkalar vatandaşlardan yoğun ilgi görürken, 2 ülkenin dostluğu kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 12:28

Bulgaristan’dan yayılan ve Balkan ülkelerinde baharın gelişini müjdelediğine inanılan Baba (Nine) Marta günü dolayısıyla, Bulgaristan’ın Edirne Konsolosluğu, Saraçlar Caddesi’nde marteniçka dağıttı.

Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Borislav Dimitrov ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu’nun da katıldığı etkinlikte konuşan Konsolos Yardımcısı Atanas Dimov, Bulgaristan Başkonsolosluğu olarak bin 500 marteniçka dağıtacaklarını söyledi.

“NİNA MARTA BAYRAMI’NI KUTLUYORUZ”

Hem Bulgaristan’dan Edirne’ye gelenlere, hem Edirneli vatandaşlara marteniçkaları vererek iki ülkenin dostluğunu kutlayacaklarını belirten Dimov; “Bugün 1 Mart ve Bulgaristan’da Nine Marta bayramını kutluyoruz. Bizim rivayetlerimize göre Nine Marta ilk önce çocuklardan başlayarak, sonra ormana giderek ve tarlalara giderek herkese kırmızı beyaz ipli marteniçka dediğimiz bileklikleri takıyor. O yıl sağlıklı olsun, huzurlu olsun, bereketli olsun dileklerimiz oluyor. Bizim geleneklerimize göre bugün kışı göndermeye başlıyoruz ve ilkbahar hazırlıklarına başlıyoruz. Doğanın yeniden canlanmasını kutluyoruz. Bu marteniçkaları leylek görene kadar ya da bir ağaç çiçek açana kadar takıyoruz. Sonra ya ağaçlara takıyoruz ya da taş altına koyuyoruz. Güzel dilekler tutuyoruz ve olacağını umutla bekliyoruz. Bugün Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosluğu olarak Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu ile beraber yaklaşık bin 500 marteniçka dağıtacağız. Hem Bulgaristan’dan gelen vatandaşlarımıza, hem de Türk dostlarımıza marteniçkalarımızı vereceğiz ve bir yandan da dostluğumuzu kutlayacağız” dedi.

“DÜNYA GÜZEL OLSUN, BARIŞ İÇİNDE YAŞANSIN”

Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu’nun marteniçka dağıtma etkinliğine katılan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, bu yıl iyiliklerin, güzelliklerin, dostluğun ve barışın tüm dünyaya yayılmasını dilediğini belirterek; “1 Mart Baba Marta günü. Bugün biz baharı birlikte karşılıyoruz. Tüm Balkan coğrafyasında ve Bulgaristan’daki dostlarımızla birlikte baharın gelişini kutluyoruz. Bu bilekliklerimizi takıyoruz ve havada leyleği görünce veya bir ağacın çiçek açtığını görünce ağaç dalına takıyoruz. O yıl bütün dileklerimizin, iyiliklerin, güzelliklerin, özgürlüğün, barışın tüm dünyaya yayılmasını diliyoruz. Çok önemli ve güzel bir Balkan geleneği. Toplumlar bu sosyal, kültürel geleneklerle var olurlar. Biz istiyoruz ki dünya güzel olsun, barış içinde yaşansın” sözlerine yer verdi.

ŞENER ŞENTÜRK