TÜKODER Edirne Başkanı Parlar’dan zam tepkisi: “ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE TÜKETİCİ AÇ KALIR”

TÜKODER Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, başta akaryakıt olmak üzere her gün açıklanan zamlara tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2023 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2023 16:54
https://batiekspres.com/

Parlar, çiftçinin üretimden vazgeçmesi haline meydana gelecek duruma dikkat çekerek; “Çiftçi üretmezse, tüketici yemeğe ekmek bulamaz” dedi.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Edirne Şube Başkanı Tarık Kenan Parlar, Türkiye’de başta akaryakıt olmak üzere her geçen gün açıklanmaya devam eden zam kararları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Parlar, özellikle akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın, tarımsal üretim ve çiftçiye etkisini değerlendirdi.

Parlar, akaryakıt fiyatları ile birlikte tarımsal üretimde artan girdilerin, çiftçiyi karşı karşıya bıraktığı olumsuzluklara dikkat çekerken; ortaya çıkacak üretim düşüşünün tüketiciye etkileri ile ilgili öngörülerde bulundu.

“BU YAŞAM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Akaryakıtın, tarımsal üretim için olmazsa olmaz unsurlardan biri olduğunu belirten Parlar; “Önümüzdeki dönemde çiftçinin maliyetlerini çok yükseltecek. Çiftçi ekemez duruma gelecek. Böyle bir yaşam sürdürülebilir değil. Bu zamlar artık insanların cebinde ne varsa almaktır, servet transferidir. Bizi üretmek kurtarır ama üretim yok. Borç alacak yer olmayınca kaynak vatandaşın cebi oluyor” ifadelerini kullandı.

“TEKNESİ OLANA RAFİNERİ, ÇİFTÇİYE POMPA FİYATI”

Parlar, Türkiye’de üretim ekonomisinin olması gerektiğini söyleyerek; “Sürekli bir tüketim ekonomisi var. Üretmediğimizi yurt dışından Dolar ile alıyoruz. Dolar arttıkça alamayacaksın ama sürekli ‘Dişinizi sıkın’ diyorlar. Türkiye’de tuhaf günler yaşıyoruz. Türkiye tarihinde böyle bir dönem yaşanmadı. Enflasyon bazı dönemlerde de çok yüksekti ama insanların cebinde para vardı. Şimdi para da yok. Vergiyi vatandaştan alırsan, vergi affını da şirketlere yaparsan, başvuru kaynağın halk olur. Teknesi olan mazotu rafineri fiyatından verip, tarladaki çiftçiye pompa fiyatından verirsen hesapların şaşar. Bu bir nevi ilk düğmenin yanlış iliklenip, en üste çıktığında tüm düğmeleri düzeltmeye çalışmak gibidir. En alttaki düğme yanlış iliklenmiş durumda. Bu durum da sürdürülebilir değil” dedi.

“KURAKLIK VE AÇLIK ÇOK TEHLİKELİ”

Çiftçinin her geçen gün artan başta akaryakıt ve tohum fiyatları nedeniyle üretmemeyi tercih edeceğini belirten Parlar; “Böyle devam ederse hiç sermayesi olmayan 1 senede, sermayesi olan 5 senede batacak. Kazanamıyorsan bu işi yapmazsın. Üretici, ‘Traktörümü, ekipmanlarımı satar, tarlamı da kiralayıp bankaya koyarım. En azından bana ne geleceğini bilirim’ diyor. Bu durum, çok tehlikeli bir döngüdür. Üretilen şey gıda. Kuralık ve açlık, ülkeler için çok tehlikelidir. Kuraklığı zaten yaşıyoruz. İnsanlar bu maliyetlerle üretmemenin bir tercih olduğunu düşünmeye başladılar” sözlerine yer verdi.

“TÜKETİCİ YEMEĞE EKMEK BULAMAZ”

Parlar, çiftçinin üretmemesi durumunda tüketicinin de ürün bulamayacağını söyleyerek; “Çiftçi üretmezse, tüketici yemeğe ekmek bulamaz. Bulsa bile 5 TL’ye yiyeceği ekmeği şu andaki gibi marketten 20 TL’ye alırsın. Üretici piyasadan çekilirse, tüketici de aç kalır ve kıtlık başlar. ‘Benim çok param var, bana bir şey olmaz’ diye bir şey yok. Çok parası olsa da raflarda bulamayacaklar. Teknolojinin gelişmeye başladığı ilk dönemlerde, ‘Bir kamyon domates verip bir tane cep telefonu alacağız’ denirdi. Ama üretimin bittiği yerde, bir kamyon cep telefonu versen bile bir kilo domates bulamazsın” dedi.

“ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEZSEN BU SARMALDAN ÇIKAMAZSIN”

Üretici desteklenmemesi halinde Türkiye’nin girdiği sarmaldan çıkamayacağını belirten Parlar; “Üreticiyi destekleyeceksin, devlet üreticiden alacak ve karşı tarafa satacak. Şu anda devlet para kazanmıyor. Gelir getiren bütün kurumlar da özelleştirildi. Gelir getiren kurum olmayınca vatandaşın cebine el atılıyor” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ