Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Dış İlişkiler Danışmanı Kamil Kolabaş, Kosova İşletme ve Teknoloji Üniversitesi (UBT) kampüsünde düzenlenen Trakya Üniversitesi ve UBT Uluslararası Teknoparkının açılış törenine katıldı.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, UBT Rektörüyle ortak teknopark kurulması adına görüşmelerin çok yakın tarihte Edirne’de yapıldığına dikkat çekerek kısa zamanda çok büyük adımların atıldığına dikkat çekti. Trakya Üniversitesinin tüm imkânları ve desteğiyle bu iş birliği içerisinde aktif rol alacağını vurgulayan Tabakoğlu, Teknoparkın yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesi için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Üniversitenin bu iş birliğine olan katkısının, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi ve genç girişimcilerin teşvik edilmesi gibi alanlarda önemli etkilerinin görüleceğini söyleyen Tabakoğlu, yeni iş birliklerine her zaman açık olduklarını ifade etti. Rektör Tabakoğlu ayrıca bu Teknopark modelinin bölge refahına katkı sunacağına ve ülkeler arasındaki iletişimi artırmada önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade etti.
Teknopark kapsamında yapılacak iş birliklerine de değinen Rektör Tabakoğlu “Proje yarışmaları ve pazarları, Yazılım kodlama eğitimleri, Kosova’da Start-Up ekosisteminin geliştirilmesi, Türk şirketlerinin Kosova’ya yatırım yapması, Kosova’dan hizmet ihracatının geliştirilmesi, ilgili regülasyonların (teşvik ve hibe sisteminin) oluşturulmasına rehber olması, öğrencilerin stajlarını Teknopark firmalarında yapması, öğrencilerin okurken belirli bir saat teknoloji firmalarında çalışabilmesi, Kosova ve Türk şirketlerinin ortak projelerde çalışması, Horizon gibi uluslararası projelerin yapılabilmesi, Kosova için Türkiye’den teknoloji transferinin sağlanması ve Kosova’nın yerli sanayisinin geliştirilmesi, UBT Kolej ve Trakya Üniversitesi öğretim elemanlarının Üniversite Sanayi İşbirliği kapsamında her iki ülkede de özel sektöre hizmet verebilmesi gibi konularda işbirliği yapılacaktır.” dedi.
Kosova Türkiye Büyükelçisi Tunç Angılı, Türkiye ve Kosova arasındaki teknoloji ve bilim iş birliğinin önemini vurgulayarak, iki ülkenin akademik kurumları ve start-up'ları arasındaki işbirliğinin faydalı olacağını dile getirdi. Angılı, bu işbirliğinin, bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla entelektüel sermayenin artırılmasına ve yeni fırsatların keşfedilmesine olanak sağlayacağını ifade etti.
Kosova Hükümeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ise bu anlaşmanın iki kurum için birçok fırsat doğuracağını belirterek, ortak çalışma ve araştırma programlarının geliştirilmesinin yolunu açacağını vurguladı. Ayrıca, teknoparkların geliştirilmesinin, Kosova ve bölgedeki teknolojik yenilik ve gelişmenin teşvik edilmesi için kritik bir adım olduğunu vurgulayan Damka, bu teknoloji merkezlerinin aynı zamanda genç girişimcilerin ve araştırmacıların yeteneklerini ortaya çıkararak yenilikçi projelerin desteklenmesine katkı sağlayacağını belirtti.
HABER MERKEZİ