Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik’in 2009 yılından günümüze Kazı Başkanlığı’nı yaptığı Ulucak Höyük Kazısı’nın sergisi açıldı.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi A Blok girişinde düzenlenen serginin açılış törenine; Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Gürgendereli, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Karaca, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Başkanlığı, Trakya Üniversitesi’ndeki bir öğretim üyesi tarafından yapılan tek kazı olan Ulucak Höyük Kazısı’ndan fotoğrafları yer aldığı serginin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Gürgendereli; “Sergimiz, İzmir’deki en eski tarım yerleşim yeri olan Ulucak Höyük kazısını resmeden, 18 baskıdan oluşan fotoğraf sergisidir. Prof. Dr. Özlem Çevik, 2009 yılından bu yana kazıyı yönetiyor. Kazı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor ve çok önemli bir projedir. Hocamızı güzel çalışmaları için tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ergün Karaca ise Ulucak Höyük Kazısının, Trakya Üniversitesi için önemli bir kazı olduğunu söyleyerek; “Ulucak Höyük, bizim için önemli bir kazı. Çünkü üniversitemizin uzun yıllardır süren tek kazısı. Öğrencilerimizin çalışabileceği tek kazı. Umarım güzel bir sergi olur” dedi. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Daniş Baykan da Prof. Dr. Özlem Çevik ve kazı ekibine başarılar dilerken; tüm katılımcılara sergiye katıldıkları için teşekkür etti.
Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi kesilirken; Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik de Ulucak Höyük Kazısı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Prof. Dr. Çevik, Ulucak Höyük’ün günümüzden 8 bin 850 yıl öncesine tarihlendiğini belirterek; “Neolitik İzmir’in ilk çiftçi köyü. Bin 100 yıl boyunca ev üzerine ev inşa edilerek, kesintisiz 45 kuşak boyunca iskân edilmiş bir yerleşim yeri. Doğuda Göbeklitepe’yi bilirsiniz. Göbeklitepe’de tarıma, yerleşik yaşama geçiş batıdan 3 bin yıl önce gerçekleşiyor. Ulucak oradan 3 bin yıl sonra ama Avrupa’ya gittiğinizde bu süreç Ulucak’tan 3 bin 500 yıl sonra gerçekleşiyor. Ulucak Höyük, aynı zamanda Avrupa ile tarıma geçişteki bir bölgede yer aldığı için batıya neolitiğin nasıl aktarıldığını göstermesi anlamında da önemlidir. Ulucak’ın içinde bulunduğu insan ve hayvan DNA çalışmaları da Avrupa’da neolitik yaşamın, Avrupa’daki avcı-toplayıcılar tarafından değil; Anadolu’dan giden çiftçiler tarafından öğretildiğini gösteriyor” sözlerine yer verdi. Çevik, kazının Aralık ayı sonunda tamamlanacağını, serginin ise bir hafta boyunca Edebiyat Fakültesi A Blok girişinde sergileneceğini söyledi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ