TÜ’de “Sınav Kaygısı” konferansı

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Seda Donat Bacıoğlu, Sınav kaygısı hakkında konferans verdi. Bacıoğlu; sınav kaygısının sınavla birlikte ortaya çıkan, sınav bittiğinde de kaybolan bir durumluk kaygı olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2024 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2024 16:59

Trakya Üniversitesi Genç Öğretmenler Topluluğu’nun organize ettiği, Sınav Kaygısı konulu konferans, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve aynı zamanda Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Seda Donat Bacıoğlu; “Sınav kaygısı dediğimizde daha çok durumluk bir kaygıdan bahsediyoruz. Sınavla birlikte ortaya çıkan, sınav bittiğinde de kaybolan bir durumdur. Kaygı, insanın ruhsal ve bedensel varlığını tehlikede görmesi ile harekete geçirilen biyolojik uyarı sistemidir. Kaygı genellikle hayatın normal bir parçasıdır ve belirli durumlarla başa çıkmamıza yardımcı olabilir” dedi.

Gündelik hayatımız içinde hepimizi kaygılandıran yaşam olayları, değişimler ve krizler var olduğunu belirten Bacıoğlu; “Bunlar, hayati tehlike altında olduğumuzu hissettiğimizde, başarı, performans ya da rekabet gereken durumlarda ve belirsizlik durumlarında gibi sıralanabilir. Sınav kaygısı, öğrencinin sınav öncesinde ya da sınav sırasında deneyimlediği zihinsel, duygusal, fiziksel bir takım belirtileri içeren duruma özgü bir kaygı problemidir. Kaygının belirtileri ise; kalp çarpıntısı, mide bulanması, terleme, yüzde kızarma, solunum hızlanması, baş dönmesi, halsizlik-yorgunluk, huzursuzluk, endişe, korku, konsantrasyon kaybı, unutkanlık, dikkatsizlik, düşüncelerin bloke olması gibi belirtilerdir. Sınav kaygısının etkileri; sınav sorularını okuma ve anlama güçlüğü, düşünceleri organize etmekte zorluklar, kavram ve sözcüklerin hatırlanmasında zorluklar, konuya yeterince hazırlık yapılmış olmasına rağmen sınavda başarısız olma, soruları yanıtsız bırakmadır” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK