TÜ’de otizmle ilgili yeni birim

Trakya Üniversitesi’nde “Otizm Tanı, Tedavi, Uygulama ve Araştırma Birimi” kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2023 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2023 16:27
https://batiekspres.com/

HABER MERKEZİ

Ülkemiz ve Balkanlar’a nitelikli sağlık hizmetleri sunan Trakya Üniversitesi Hastanesi, açılan yeni birimler ile gelişimini sürdürüyor. Bölgenin en köklü sağlık kurumu olan Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde, “Otizm Tanı, Tedavi, Uygulama ve Araştırma Birimi” kuruldu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda otizm semptomlarının, tipik / atipik / eşik altı otizm ve otizm risk grubu olan vakaların değerlendirilmesi, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı alan vakaların izlem ve tedavisinin yürütülmesi amacıyla “Otizm Tanı, Tedavi, Uygulama ve Araştırma Birimi” hizmete açıldı.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker, poliklinik başvuruları sonrası Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış veya tanı riski altında olan kişilere sağlık hizmeti verdiklerini ifade ederek, “Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı vakaların ve ailelerinin izlemleri, otizm poliklinik kartları ile yetişkinliğe kadar devam etmektedir. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniği olarak, iki hafta arayla Perşembe günleri bu tür vakalara tedavi ve izlem hizmeti sunmaktayız” dedi.

Üniversite Hastanesinde yeni kurulan Otizm Tanı, Tedavi, Uygulama ve Araştırma Biriminde sunulan hizmetler şu şekilde olacak:

1. Otizm Spektrum Bozukluğu tanılama sürecinde tipik / atipik / eşik altı otizm, otizm risk grubu ve otizm semptomlarının belirlenmesi yapılmakta, doktorların ayrıntılı psikiyatrik muayeneleri sonrasında, öğretim üyelerinin yönetiminde gerçekleştirilen konseyde vakalar değerlendirilmekte ve ailelere psikoeğitim verilmektedir.

2. Otizme eşlik eden dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, zihinsel yetersizlik, iletişim bozuklukları eştanıları ve ayırıcı tanılar; ayrıntılı psikiyatrik görüşmeler, klinik değerlendirme ölçekleri ve psikometrik değerlendirmeler uygulanarak yapılmaktadır.

3. Otizm Spektrum Bozukluğu tanısıyla izlemde olan vakalarımıza ve ailelerine yönelik psikoeğitimler uygulanmaktadır.

4. Otizm tanısı düşünülen her vaka için Üniversitemiz Tıbbi Genetik Anabilim Dalı ile işbirliği içerisinde ayrıntılı genetik değerlendirme yapılmakta ve genetik danışmanlık verilmektedir.

5. Üniversitemiz Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü ile işbirliği içerisinde Yapay Zeka Uygulamaları kapsamında, vakaların duyusal verilerinin (ses, fotoğraf, psikomotor) değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

6. Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı çocuk ve ergenler aileleri ile birlikte yetişkinlik dönemine kadar ‘Otizm Tanı, Tedavi, Uygulama ve Araştırma Birimi’ kapsamında randevu sistemi ile polikliniğimizde detaylı olarak değerlendirilmekte ve izlemleri sürdürülmektedir.