TÜ’DE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE DERSİ

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bağımlılıkla Mücadele Söyleşisi gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 17:29
https://batiekspres.com/

Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda Bağımlılıkla Mücadele Söyleşisi gerçekleştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü personeli Narko Rehber - Narkolog Hakan Yılmaz, TÜ öğrencilerine narkotik suçlarla mücadelenin önemi, madde bağımlılığı, kullanımı ve etkileri, narkotik maddeler, uyuşturucu satılan yerler ile kullanılan mekanlar, uyuşturucu suçlarında yasal durum, Uyuma uygulamasının tanıtılması, Madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadele merkezlerini konu alan bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda uyuşturucu maddenin kullanım aşamalarını ve bağımlılığı anlatan bir animasyon gösterimi, daha sonra da İki Ekmek isimli kısa film gösterimi yapıldı. Son olarak soru cevap ile program sona erdi.

“MADDE KULANAN KİŞİ KENDİSİNE YAKIŞTIRAMIYOR”

T.Ü. öğrencilerine uyuşturucu madde kullanan insanların bağımlı olduğunu kendisine yakıştıramadığına değinen Narko Rehber- Narkolog Hakan Yılmaz “Uyuşturucu kullanan kişiler kendilerinin uyuşturucu kullandığını kendilerine yakıştıramamakta. Hatta kendisini bağımlı olarak görmemektedir. Yapılan araştırmalara göre bağımlı kişilerin büyük çoğunluğu ben bağımlı değilim yanıtı verdiği, diğer bir kısmı ise bağımlı değilim ama ben uyuşturucu maddeyi kendim bırakabileceğime inanıyorum gibi değişik yanıtlar vermiştir. Madde bağımlısı bir kişi bağımlılığı kendisine yakıştıramamakta ama artan bir eğilimi olduğunun da farkında değil” dedi.

“SAKIN KANMAYIN”

Bazı üniversite öğrencilerinin sınav zamanlarında ders çalışmak için hastalık amacı ile kullanılması gereken ilaçları kullanma eğiliminde olduğuna değinen Yılmaz “Sınav dönemlerinde uykusuz kalınması gereken zamanlarda yani sabahlara kadar ders çalışma dönemlerinde uykusunu açmak için bazı kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçların kullanılmasının doğru mu veya bağımlılık yapar mı? Sorularını daha önceki sunumlarımda duydum. Bu ilaçları Sağlık Bakanlığı hastaları tedavi etmek için vermektedir. Bu sınav döneminde uykusuz kalmak için kullanmak isteyen bir kişi onu nasıl kullanmış olur? Bu ilacı kullanırken amacına uygun kullanmamış olur. Sınav zamanında böyle ilaçlardan bahsediyorlar. Narkotik bir maddenin insanı uykusuzluğa sürüklediği gibi birçok yanlış bilgi bulunmaktadır. Bu tarz hikayelere kesinlikle kanmayın” ifadelerine yer verdi.

“UYUŞTURUCU ENÇOK EVLERDE KULLANILIYOR”

Uyuşturucunun kullanım alanları hakkında bilgi veren Yılmaz şöyle konuştu: “Uyutucuların kullanım alanları çok fazla fakat en çok bilinen yerler evler, metruk binalar ve partilerdir. İlk akla gelen yer ise metruk binalar oluyor. Uyuşturucu madde kullanan 31 bin 406 kişinin ifadeleri ise yüzde 52’si ben uyuşturucu maddeyi kendi evimde kullandım şeklinde.  Bir evin içerisinde madde kullanan birisi var ama biz onu bildirmiyoruz, sonuç bu çıkıyor.”

UYUMA UYGULAMASI NEDİR?

TÜ öğrencilerine Uyuma uygulamasını tanıtan Yılmaz “Uyuma uygulaması Uyuşturucu ile Mücadele uygulamasıdır. Karşılaştığımız uyuşturucu madde ticareti veya kullanımını en hızlı şekilde bizlere bildirme imkânı sağlamakta. Uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirip kullanabilmektesiniz. Yerli ve milli uygulamadır. Uygulamada 3’üncü şahıslara bilginiz asla gitmemektedir. Gördüğünüz olayı bize yollamanızı sağlamaktadır” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN