Trakya’nın akciğerlerine RES projesi

Trakya bölgesinin akciğeri niteliğindeki orman alanlarının bulunduğu Vize ve Demirköy ilçelerine 18 türbinlik RES ve EDT projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin dosyasında sahasının orman, içme ve kullanma suyu alanlarında olması dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2024 23:01
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2024 23:01

Kırklareli’nin Demirköy ilçesi ile Vize ilçesine bağlı Kışlacık ve Sivriler köyleri mevkiinde Özarı Yenilenebilir Enerji Elektrik Üretim Limited Şirketi tarafından planlanan Özarı-2 Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, 18 türbin ve EDT planlanan projenin ÇED başvuru dosyasının incelendiği ve sürecinin başlatıldığı belirtildi. Duyuruda, projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Kırklareli Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü veya Bakanlığına gönderilebileceğine yer verildi. Duyuruda ayrıca projenin ÇED başvuru dosyası da paylaşıldı.

Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; projenin santral sahası toplam 2898,68 hektar olarak açıklandı. Proje kapsamında 18 adet türbin, 1 adet şalt merkezi, 1 adet elektrik depolama tesisi kurulacağı belirtilen dosyada, 4 nolu türbinin Sivriler köyüne kuş uçuşu yaklaşık 5 bin 200 metre mesafede, 18 nolu türbinin Kışlacık köyüne yaklaşık 2 bin 500 mesafede yer aldığı ifade edildi. Proje sahasına en yakın konut ise 18 nolu türbine ortalama bin 500 metre mesafede yer alan Kışlacık köyüne ait konut olarak dikkat çekti.

ORMAN, İÇME VE KULLANMA SUYU ALANLARI

Projede söz konusu türbin alanlarının ise Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’na göre, E19 paftası içerisinde orman alanları, içme ve kullanma suyu kısa mesafeli koruma alan sınırı, içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alan sınırı ve içme ve kullanma suyu uzun mesafeli koruma alan sınırı sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi. Proje alanının 2,2 km kuzeydoğusunda İğneada Longoz Ormanı Milli Parkı yer alıyor.