TRAKYA’DA SANAYİLEŞME VE ÇEVRE SEMPOZYUMU BAŞLADI

MMO Edirne Şubesi’nin düzenlediği Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu bugün açılış konuşmaları ve ilk oturumlarla başladı. Sempozyum, 11 Kasım Cumartesi gününe kadar sürecek.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 12:27
https://batiekspres.com/

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Edirne Şubesi’nin düzenlediği Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu bugün başladı.

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Salonu’nda düzenlenen sempozyuma; Edirne Vali Yardımcısı Erdoğan Beypınar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Yunus Yener, Makina Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Mehmet Ruhan Timur, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, akademisyenler, meslek odalarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

SEMPOZYUMUN AMACINA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Şube Başkanı Timur yaptı. Timur, Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nun beşincisinin Edirne’de düzenlendiğini belirterek; “Amacımız; geçen 18 yıl içerisinde bölgede yaşanan gelişmeleri analiz etmek, sorunları ve çözüm önerilerini saptamak ve tartışmak, sürece olumlu yönde müdahale edebilecek tüm merkezi, gönüllü, mesleki yerel kuruluş ve kurumlar arasında koordinasyon ve işbirliğini sağlamak ile kamuoyunu bilgilendirmektir” ifadelerini kullandı. Timur, tüm katılımcılara teşekkür etti.

“TARIMDA CİDDİ YIKIMLAR YAŞANMAKTADIR”

Timur’un konuşmasının ardından sempozyumda konuşan MMO Genel Başkanı Yener, Trakya’da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu’nun Trakya bölgesi için özel bir yere sahip olduğunu söyleyerek; “Ülkemizde 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarıyla başlayan ve mevcut iktidar döneminde had safhada uygulanan planlı kalkınmayı, yatırımı, sanayileşmeyi ve sosyal devlet anlayışını dışlayan özelleştirmeci politikalar ile neo-liberal politikaların dünyada hakim kılınması sürecinin yıkıcı sonuçlarına hepimiz tanığız. Sanayi yatırımları azalmakta, tarımda ciddi yıkımlar yaşanmaktadır. Az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerdeki tüm artı değer ve zenginliklere yerli ve yabancı sermaye tarafından el konmaktadır. Özelleştirme ve rant uygulamalarıyla sanayi, tarım, ormanlar, madenler, tüm kamusal varlıklar ve kültürel miras tahribata uğramaktadır. Bütün Türkiye gibi Trakya bölgemiz de bunların etki ve sonuçlarını yaşıyor” dedi.

“TRAKYA ÇEVRE DÜZENİ PLANI’NI UYGULAMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Yener’in konuşmasının ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Gürkan ise 2004 yılında Trakya Çevre Düzeni Planı’nı yapanlara teşekkür ederek; “Dönemin Rektörü Sayın Prof. Dr. Osman İnci’ye, o dönemin Bakanlarına, bürokratlarına Edirne olarak minnettarız. Sonradan defalarca maddeleri delinmeye çalışılsa da bugün Edirne’de sanayinin yıkıcı etkisinden göreceli olarak korunabilmişsek, o plan sayesindedir. O plan olmasaydı bugün belki biz de Çorlu, Çerkezköy, Ergene gibi veya yakın zamanda onlara benzeyeceğinden çok korktuğumuz Lüleburgaz gibi olacaktık. Edirne’de hâlâ 2004’te onaylanan Trakya Çevre Düzeni Planı’nı fiili olarak uygulamaya devam ediyor. Biz Edirne’de sanayiyi, özellikle bacalı sanayiyi istemiyoruz” sözlerine yer verdi.

11 KASIM’DA SONA ERECEK

Gürkan’ın konuşmasının ardından sempozyumda oturumlar başladı. Sempozyum, 11 Kasım Cumartesi günü sona erecek.

UĞUR AKAGÜNDÜZ