TOHUMCU: TEMEL PROBLEM ALAN İHLALİ

Edirne Türk Psikologlar Derneği Temsilcisi Mehmet Utku Tohumcu, en temel problemin alan ihlali olduğuna dikkat çekerek; “Bizim bir meslek yasamız yok ve bu yüzden de farklı branşlardan, farklı lisans guruplarından kişiler bir takım sertifika ve belgelerle bizim mesleğimizi yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2023 18:31
https://batiekspres.com/

Edirne’de Türk Psikologlar Derneği (TPD) yeni bir yapılanma modeline geçerek il bazında temsilcilikler kurulmasına izin verildi. TPD Edirne İl Temsilciliği görevine ise Mehmet Utku Tohumcu getirildi.

Basınla bir araya gelerek psikologların sorunlarını dile getiren Tohumcu “TPD Edirne İl Temsilciği olarak bizim öncelikle birtakım hedeflerimiz var. Bunların en başında hem kamuda hem de özel sektörde çalışan hatta çalışmayan meslektaşlarımızın tamamına ulaşmak ve bunların arasındaki koordinasyonu ve dayanışmayı sağlamak geliyor” ifadelerine yer verdi

“YENİ BİR YAPILANMA MODELİNE GİDİLMEYE KARAR VERİLDİ”

Yeni bir yapılanma kararı alındığına değinen Tohumcu “TPD 1976 yılında kurulmuş olan bir meslek örgütü. O günden bugüne kamu yararına meslektaşlarımız için çalışıyor. Yakın tarihlerden örnek verecek olursak biz maden faciasında vardık, tren yolu kazasında vardık, en son yaşanan Maraş Depremi’nde vardık ve hala varız, gönüllerimiz orada. Psikososyal destek sağlamak için hazır bulunuyorlar ve çalışıyorlar. Biliyorsunuz ki Çanakkale’de bir yangın var, üzücü bir haber aldık oradan. Oradaki vatandaşlarımız içinde ihtiyaç duyulması halinde TPD orada hazır bulunuyor olacak. TPD’nin önceki örgütlenme modeli şube bazında ilerleyen bir örgütlenme modeliydi. Sadece büyük şehirlerde faaliyet gösteriyordu. Diğer şehirlerde yaşayan vatandaşlar ve meslektaşlarımızın derneğe ulaşma noktasında birtakım aksaklıklar yaşamasına sebep oluyordu. Prof. Dr. Cem Şafak Çukur önderliğinde yeni bir yapılanma modeline gidilmeye karar verildi ve il bazında temsilcilikler kurulması kararlaştırıldı. Edirne için il temsilciliği görevi de bana teklif edildi. Ben de bu görevi memnuniyetle kabul edeceğimi genel merkezimize ilettim” dedi.

“KOORDİNASYONU VE DAYANIŞMAYI SAĞLAMAK GEREKİYOR”

Koordinasyon ve dayanışmanın sağlanması gerektiğine değinen Tohumcu “TPD Edirne İl Temsilciği olarak bizim öncelikle birtakım hedeflerimiz var. Bunların en başında hem kamuda hem de özel sektörde çalışan hatta çalışmayan meslektaşlarımızın tamamına ulaşmak ve bunların arasındaki koordinasyonu ve dayanışmayı sağlamak geliyor. Bir diğer amacımız şehrimizde yaşayan psikolog arkadaşlarımız arsında iş arayışı olanlar varsa bunlarla ilgili gerekli çalışmaları ve yönlendirmeleri yapmak, bunun haricinde mobbing ya da düşük ücret gibi birtakım problemler yaşayan meslektaşlarımıza destek olmak, gerektiğinde hukuki destek sağlamak” ifadelerine yer verdi.

“PSİKOLOGLARIN MESLEK YASASI YOK”

Psikologların meslek yasası olmadığını vurgulayan Tohumcu şöyle konuştu: “Biz psikologların bir meslek yasası yok ve bununla ilgili derneğimiz bir takım çalışmalar yapıyor. TPD Edirne İl Temsilciliği olarak biz de il bazında bir takım resmi görüşmeler yapıp, bu yaşamış olduğumuz problemler ile ilgili resmi mercilere görüşmek niyetindeyiz. Bu yeni oluşumun Edirne’mize ve meslektaşlarımıza uğurlar getirmesini diliyorum.”

“ÇALIŞMALARIN YAPILMASI GEREKİYOR”

En temel problemin alan ihlalleri olduğuna değinen Mehmet Utku Tohumcu “En temel problem alan ihlalleri. Bizim bir meslek yasamız yok ve bu yüzden de farklı branşlardan, farklı lisans guruplarından kişiler bir takım sertifika ve belgelerle bizim mesleğimizi yapmaya çalışıyorlar. Öncelikli hedefimiz bunların önüne geçmek. Bizim yaşadığımız en büyük problem alan ihlalleri. Bunun haricinde psikoloji bölümünde bir baraj olmadığı için kontenjanlar ile ilgili birtakım sıkıntılar olduğu için şu anda çok fazla mezun vermeye başladık. İhtiyacın üzerinde mezunumuz var ve bunun kalitesi denetlenemiyor. Bu ve bunun benzerinde konularla ilgili önlemler alınması ve birtakım çalışmalar yapılması gerekiyor” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN