TERCİH SÜRECİ NASIL OLMALI?

-Edirne’de Doğru Cevap Özel Öğretim Kursu Müdürü Orhan Özger, YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte devam eden tercih süreci ile ilgili öğrencilere açıklamalarda bulundu. Özger, tercih yapmanın en önemli noktalarını açıklarken; “Yerleşemeyenler, kendilerine ikinci bir şans vermeli” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2023 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2023 15:57
https://batiekspres.com/

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih süreci devam ediyor. Edirne’de Doğru Cevap Özel Öğretim Kursu Müdürü Orhan Özger, öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gerekenler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

YKS’nin öncesi ve sonrasındaki belirleyici faktörlere dikkat çeken Özger; “Hazırlık sürecinde doğru çalışma teknikleri, düzenli ve istikrarlı çalışma, hazırlanırken tercih edilen kurumların nitelikleri, kullanılan yayınların ulusal çaplı ve kaliteli olması adayı rakiplerine karşı başarılı olmasında belirleyici faktörlerdir” ifadelerini kullandı.

“TERCİHLER SINAVA HAZIRLANMA KADAR ÖNEMLİ”

Özger, öğrencilerin yapacağı tercihlerin hayatlarını ve mesleklerini etkileyeceğini söyleyerek; “YKS sonuçları açıklandıktan sonra 27 Temmuz – 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında tercihlerin yapılacağı ÖSYM tarafından duyurulmuş ve tercih süreci devam etmektedir. Üniversite tercihleri, en az hazırlanma süreci kadar önemlidir. Tercih edeceğiniz, şehir, üniversite ve bölüm; geleceğiniz, hayatınız ve mesleğiniz üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacaktır” dedi.

“BAŞARI SIRASI DİKKATE ALINARAK YAPILMALI”

Öğrencilerin tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Özger; “Başarılı olmuş her aday, 24 tane tercih yapma hakkına sahiptir. ÖSYM tarafından web sayfası üzerinden yayınlanan ve her yıl güncellenen tercih kılavuzu incelenmeden tercih yapılmasını önermiyoruz. Aday, 24 tercihin tamamını kullanmak zorunda değildir; birkaç tane veya tek tercih de yapabilir. Tercih yaparken alınan puandan ziyade hem lisans (4 yıllık), hem önlisans (2 yıllık) bölümlerde, başarı sırası dikkate alınarak yapılmalıdır. Başarı sıralamaları yıldan yıla değişkenlik göstermektedir. Bazı bölümler için ‘özel Koşullar’ istenmektedir. Bu koşullara sahip olmayanların tercihleri geçersiz sayılacaktır. Tercih listesi, adayın; istekleri, ilgileri, yetenekleri, geleceğin meslekleri, iş olanakları gibi koşullar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Tercih edilecek üniversiteler ve bölümler hakkında araştırma yapmak, farkındalık kazanmak önemlidir” sözlerine yer verdi.

“OKUMAYI DÜŞÜNMEDİĞİNİZİ TERCİH ETMEYİN”

Özger, öğrencilerin tercih yaparken kodları doğru yazmaları ile ilgili uyararak; “Tercih yaparken kodların doğru yazılmasına önem verilmelidir. Gerekirse bir uzmandan destek almanız yerinde bir karar olacaktır. Okumayı düşünmediğiniz bölümleri tercih listenize yazmamanız gerekir. Yerleştiğiniz takdirde bir sonraki yıl Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yarıya düşecektir. Her yıl boş kalan binlerce bölüm nedeniyle ek tercih kılavuzu yayınlanmaktadır. Bu da ikinci bir yerleşme şansının olduğunu da göstermektedir. Ayrıca adayların aldıkları başarı sıralamalarına göre burslu vakıf (özel üniversite) ve Açık Öğretim Fakültesi tercihleri de yapabilmektedirler” dedi.

“YERLEŞEMEYENLER KENDİLERİNE İKİNCİ ŞANSI VERMELİ”

Tercih döneminin ardından üniversiteye yerleşemeyen öğrencilere de seslenen Özger; “Adayların yaptıkları tercihlere yerleşmeme durumunda yeniden sınava hazırlanarak kendilerine ikinci bir şans vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Tercihlerine yerleşen öğrencilere okul hayatlarında ve daha sonraki meslek hayatlarında başarılar diliyoruz” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN