Tekirdağ’ın Çorlu, Marmaraereğlisi, Muratlı, Süleymanpaşa ilçeleri, Muradiye, Yeşilsırt, Kepenekli, Müsellim, Yenice, Maksutlu, Çeşmeli, Karaevli, Husunlu, Köseilyas, Kayı, Kılavuz ve Gündüzlü mahallelerinde Zorlu Elektrik Enerjisi İthalat, İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Yeniçiftlik Rüzgâr Enerji Santrali için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda 42 adet türbin ve Enerji Depolama Tesisi (EDT) planlanan RES projesi için ÇED başvuru dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı. Duyuruda, sürecin tamamlanmasına kadar projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerin Tekirdağ Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Bakanlığa gönderilebileceği belirtildi. Duyuruda ayrıca projenin ÇED başvuru dosyasına da yer verildi.
42 ADET TÜRBİN VE DEPOLAMA TESİSİ PLANLANIYOR
Projenin ÇED başvuru dosyasına göre; proje kapsamında 40 x (6 MWm/ 6 MWe) ve 2 x (5 MWm/ 5 MWe) kapasitelerine sahip toplamda 42 adet türbin ile 250 MWm/250 MWe kurulu gücünde Rüzgâr Enerji Santrali kurulması planlanıyor. Kurulması planlanan santralde tesis edilecek 250MWe/250 MWh kapasiteli depolama ünitesinde; rüzgâr türbinleri vasıtasıyla üretilip eviricide AC akıma dönüştürülen elektrik enerjisinin depolanması sağlanacak.
TARIM ARAZİSİ, ORMAN VE MERALAR BULUNUYOR
Yıllık 1 milyar kWh (1.000 GWh/yıl) elektrik üretilmesi hedeflen projedeki 42 adet türbin, şalt sahası ve depolama alanı, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisinde, 1/25.000 Ölçekli Mevcut Arazi Kullanım Haritasına göre ise sulanmayan ekilebilir alanlar, karışık orman, doğal bitki örtüsü ile birlikte bulunan alanlar, meralar, kesikli şehir yapısı vasıflı alanlarda yer alıyor.
3 OVANIN SINIRLARI İÇİNDE
Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları 1, 2, 3 ve 4 olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan birinci ve ikinci sınıf ile özel mahsul plantasyon alanları içerisinde planlanan projenin önlisans alanının büyük bir kısmının da büyük ova koruma alanı olarak belirlenen Çorlu Ovası, Karaveli Ovası ve Karacakılavuz Ovası sınırları içerisinde kalması dikkat çekti.
UĞUR AKAGÜNDÜZ