Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Av. Harika Taybıllı, CHP Genel Merkezi’nin düzenliği tüzük kurultayının ardından kurultay delegeleri ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıya Taybıllı’nın yanı sıra CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, CHP Havsa İlçe Başkanı Memduh Doğramacıoğlu, CHP Edirne önceki dönem İl Başkanı Samet Kahraman, Edirne Belediyesi önceki dönem Başkanı Recep Gürkan ve Uzunköprü Belediyesi önceki dönem Başkanı Özlem Becan katıldı.
TÜZÜK KURULTAYI İLE İLGİLİ KONUŞTU
Taybıllı, toplantıda konuşmasına 12 Eylül darbesini kınayarak başlarken; İl Başkanlığı görevine atanmasının ardından gerçekleştirdiği çalışmaları açıkladı. Taybıllı, çalışmalarının ardından CHP Genel Merkezi tarafından 4-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Tüzük Kurultayı ile ilgili konuştu. CHP parti tüzüğünün 6 Eylül’de oy birliğiyle onaylandığını söyleyen Taybıllı; “7 Eylül’de parti programı masaları oluşturuldu ve bu masalarda parti programına yönelik çalışmalar yapıldı. 8 Eylül’de de parti programımızın büyük bir coşkuyla oy birliğiyle onaylanması ile tüzük kurultayımızı tamamladık” ifadelerini kullandı.
“İKTİDAR PARTİSİ OLACAĞIMIZIN SİNYALLERİNİ VERİYORUZ”
Taybıllı, parti tüzüğünün çağdaş, katılımcı, demokratik olduğunu belirterek; “Bu, bizim iktidara giden yolculuğumuzda öncümüz olacak hareketlerimizi kolaylaştıracaktır. Türkiye’nin birinci partisi, yarının iktidar partisi olacağımızın sinyallerini bugünden veriyoruz. Ne kadar demokratik, çağdaş, katılımcı olduğumuzu ve bunu ülkeye yayacağımızın da göstergesini tüzük kurultayındaki güzel tabloyla tüm ülkeye gösterdiğimizi düşünüyorum” dedi.
“PEKCANLI’NIN DİLE GETİRDİĞİ GİBİ BİR SAYI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Toplantıda CHP önceki dönem İl Başkanı Fevzi Pekcanlı’nın, tüzük kurultayında kabul edilen yüzde 15’lik genel merkez kontenjanını eleştirmesi hatırlatılırken; Taybıllı, konuyla ilgili konuştu. Taybıllı, Pekcanlı’nın eksik bilgi ile açıklama yaptığını söyleyerek; “Orada eksik bilgiyle yapılmış olduğunu düşündüğüm bir açıklama var. Çünkü tüzük çok net. Orada söylenen rakamlar hatalı bildirimler. Kendisiyle daha sonra görüştüğümüz zaman onun da hatasını gidereceğimizi düşünüyorum. Bahsedildiği gibi rakamlar söz konusu değil. Aksine burada kotalardan bahsediliyor. Uygulanacak yüzde 15’lik kontenjan, ülke genelinde her seçim bölgesinde yüzde 15 şeklinde olacak. Türkiye genelinde değil. Seçim bölgelerine yayılmış olarak uygulanacak. Onun dile getirdiği gibi bir sayı söz konusu değil” sözlerine yer verdi.
“UYGULAMALARIN SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ”
Tüzük kurultayında kabul edilen ön seçim maddesinin sorulması üzerine cevap veren Taybıllı; “Çok doğru bir hareket oldu. Çok demokratik bir tüzüğümüz var. Bu uygulamaların sonuna kadar arkasındayız. Nitekim destekledik. 81 il başkanının mutabakatıyla bu kararlar verildi. Dolayısıyla ön seçimle ilgili olumlu düşünüyorum” dedi.
“DELEGELİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK OLMADI”
Taybıllı, kurultay delegeliği sisteminde değişiklik olup olmadığıyla ilgili soru sorulması üzerine cevap verirken; “Bununla ilgili önerimiz oldu ama çoğunlukla kararlar verildiğinden dolayı olmadı. Biz, nispi temsiliyet önermiştik. Belirli bir miktar zaten kanundan dolayı uygulanır. Ama onun dışında kalan miktar için nispi temsiliyeti önermiştik. Çoğunluğun kararıyla bu söz konusu olmadı” ifadelerine yer verdi.
“TUTUMUMUZ ÖN SEÇİMDEN YANA”
Yapılacak ilk seçimlerde CHP Edirne İl Örgütü’nün ön seçim ya da atama konusundaki tavrının sorulması üzerine cevap veren Taybıllı; “Milletvekillerinin belirlenmesi sürecinde zaten Parti Meclisi’nden gelecek kararlar ve yönlendirmeler bizim için önemli olacak. En nihayetinde kararı zaten Parti Meclisi verecek. Tüzüğümüz neyi öngörüyorsa biz de o yönde tavrımızı koyacağız. Parti Meclisi en son sözü söyleyecek derken; aday belirlenmesi konusunda son sözü söylemesinden bahsetmiyorum. Çünkü bizim tüzüğümüzde örgüt denetiminde ön seçimin yapılacağı tüzüğe yansımış durumda. Bunun da hemen hemen bütün seçim bölgelerinde uygulama kararı var. Genel merkezin böyle bir tutumu var ve bunun doğru olduğunu düşünüyorum. Fakat geçtiğimiz seçime baktığımızda; ön seçim olup çok başarılı olan bölgeler olduğu gibi ön seçim olup kaybedilen yerler de var. Dolayısıyla bunların tek bir ön seçim kararıyla değil; ön seçim kararıyla birlikte diğer ölçme ve değerlendirme kararlarıyla karma bir şekilde uygulanmasının çok daha başarılı olduğunu gördük. Zannediyorum ki bu şekilde olacaktır. Tabii ki bizim tutumumuz ön seçimden yana. Üyemizin dediğine kulak vereceğiz. Ama ölçme ve değerlendirmenin de kıymeti çok büyük” dedi.
“EŞİT TEMSİLİYET İÇİN ÖRGÜT DENETİMİNDE ÖN SEÇİM OLMALI”
Ön seçimin üye bazında olacağını açıklayan Taybıllı; “Örgüt denetiminde ön seçimin olması tercih sebebi olabilir. Çünkü tüzüğümüze gelen kotalarımız var. Eşit temsiliyetin sağlanabilmesi ancak örgüt denetiminde ön seçimin olması halinde söz konusu olabiliyor. Hakim denetiminde yapılan ön seçimde, orada çıkan karar sonucunda, ‘Hem genç, hem de kadın kotamız var’ deme şansımız yok. Bugün hemen yüzde 50 temsiliyeti sağlamak mümkün olmuyor ama tüzüğümüzün geçici maddesinde yer aldığı gibi öncelikle yüzde 40, sonra yüzde 45, sonra yüzde 50 şeklinde eşit temsiliyeti sağlayana kadar ve ülke genelinde bu içselleştirilene kadar kota uygulanabilir olması söz konusu. Kotalar uygulanıp artık kadın, erkek ve gençlerin eşit temsiliyeti ülke olarak içselleştirdiğimiz aşamada, tüzükteki böyle bir maddeye de ayrıca bir uygulanabilirlik gelmesine gerek olmayacak” sözlerine yer verdi.
“3 DÖNEM KURALI ÖN SEÇİMDE GEÇERLİ OLMAYACAK”
Taybıllı, tüzük kurultayında seçilmişlerle ilgili 3 dönem kararının kabul edildiğini belirterek; “2018 tarihi itibariyle 3 dönem kuralı geldi. Ama bu 3 dönem kuralı, ön seçim uygulanması halinde geçerli olmayacak. 3 dönem kuralı, atama ve merkez yoklaması için geçerli. Ama ön seçime girildiği takdirde üyeler, ‘Biz bu kişiyi tekrar istiyor’ derse, o zaman 4 ve 5’inci dönem de olabilecek” dedi.
“ÖRGÜTLERİN İSTEDİĞİ OLACAK”
Adayların belirlenmesinde Parti Meclisi’nin nihai karar verici olmasının, seçimlere müdahale edeceği anlamına gelmediğini söyleyen Taybıllı; “Burada örgüt denetiminde bir ön seçim yapılması halinde, genel merkezin gösterdiği şekilde kotaların uygulanmasıyla birlikte bildirilecek isimler Parti Meclisi’nde onaylanacak. Nihai karar Parti Meclisi’nden çıkacak ama örgütlerin istediği olacak. Bu yüzden bu tüzük için demokratik ve katılımcı diyoruz. Üyelerin daha önce olmadığı kadar söz hakkının olduğu bir tüzükten bahsediyoruz” ifadelerine yer verdi.
“PARTİ MECLİSİ, ÖRGÜTÜN GÖRÜŞÜ DOĞRULTUSUNDA ONAYLAYACAK”
CHP Edirne önceki dönem İl Başkanı Samet Kahraman ise Parti Meclisi’nin görevindeki değişikliğe dikkat çekerek; “Geçmiş dönemlerde, örgütün görüşü alınarak Parti Meclisi karar verirdi. Ama şu anda örgütün görüşü alınarak değil. Orada da madde değişikliği oldu. Örgütün görüşü doğrultusunda Parti Meclisi onaylayacak. Parti Meclisi, geçmişte karar merci gibiydi ama bu dönemde artık onaylama merci gibi. Genel olarak Türkiye’nin hemen hemen her yerinde örgüt denetiminde ön seçim olacak” dedi.
“GENEL BAŞKANIMIZIN KATILIMIYLA MİTİNG YAPMA ARZUMUZ VAR”
Taybıllı, toplantıda CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesinin sorulması üzerine cevap vererek; “Edirne’nin mevcut durumunu ve görev süremiz boyunca yaptığımız çalışmalardan bahsettim. Tarım toplumuyuz ve çok ciddi bir kuraklık sıkıntısı içerisindeyiz. Genel Başkanımızın programının uyması halinde ay sonuna doğru bir miting yapma arzusunda olduğumuzu, buradaki çiftçiye destek sunmak istediğimizi söyledik. Kendisi de programının uyması halinde seve seve katılacağını söyledi. Tematik mitinglerle üreticinin her zaman yanında olduğunu zaten gösteriyor. Programını ayarladığı takdirde miting hazırlığında olacağız. Netleştirdiğimizde ayrıca bilgi vereceğiz. Yer olarak Keşan tarafını düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ