Taybıllı’dan Vaysal’daki Ocağa Tepki

CHP Edirne İl Başkanı Harika Taybıllı, Lalapaşa’nın Vaysal köyündeki bir maden ocağını inceledi. Ocağın bölgeye verdiği zararlarla ilgili açıklama yapan Taybıllı, köylülerin açtığı davayı kazanmasına rağmen ocağın faaliyete devam ettiğini söyledi. Taybıllı, yetkililere seslenerek, sorunun çözümü için adım atmalarını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2024 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2024 15:38

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Av. Harika Taybıllı, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyündeki bir maden ocağında inceleme yaptı.

Taybıllı, maden ocağındaki incelemenin ardından konuyla ilgili açıklama yaptı. Maden ocağının bölgeye olumsuz etkilerine dikkat çeken Taybıllı, özellikle köy halkının şikayetlerini dile getirdi.

“OLUMSUZ ETKİLERİNE ŞAHİT OLDUK”

Taybıllı, Vaysal köyündeki maden ocağının faaliyetlerini görmek amacıyla bölgeye gittiğini belirterek; “Taş ocağının faaliyetlerinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine şahit olduk. Oluşan toz ve partiküller, bize oksijen verecek olan ağaçlarımızı kelimenin tam anlamıyla boğmakta; hem hava kalitesini, hem bitki örtüsünü, hem de yer altı ve yüzey su kaynaklarını kirletmektedir. Oldukça geniş bir alanda faaliyet gösteren taş ocağının genişleme eğiliminde olduğunu öğrendik. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde zaten zarar görmüş olan mera ve tarım arazilerine yenileri eklenecek ve telafisi imkânsız sonuçlara sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.

“KÖYLÜNÜN EKONOMİK DURUMU İÇLER ACISIS HALE GELMİŞ”

Bölge halkının, ocaktan yayılan toz ve gürültü kirliliği nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu söyleyen Taybıllı; “Sayısız kere geçen kamyonlar sebebiyle köydekilerin huzuru bozulmuş ve yaşam kalitesi düşmüştür. Tarımsal üretkenlik azalmış, köylü hayvanını otlatamaz hale gelmiştir. Günümüzde çiftçinin, hayvancının içine sürüklendiği dar boğaz yetmezmiş gibi Vaysallı köylünün ekonomik durumu da taş ocağından dolayı daha da içler acısı hale gelmiştir” dedi.

YETKİLİLERE ÇAĞRI YAPTI

Taybıllı, hem doğanın korunması, hem de halk sağlığının iyileştirilmesi için ocağın faaliyetlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek; “Köylüler kendi imkânlarıyla dava açmışlar ve bu dava köylü lehine sonuçlanmıştır. Ama bizler gördük ki taş ocağının faaliyetleri halen devam etmektedir. Vaysal’da doğamızla birlikte halkımızın adalete olan inancı da bir kez daha katledilmektedir. Yetkililere ve ilgili mercilere çağrımız; açık mahkeme kararına da uyulmak suretiyle, bu sorunun çözümü için gerekli adımları bir an önce atmalarıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin bir yararı yoktur.’ Görüş ve önerilerimizi dikkate alarak, doğamızı ve halkımızı korumak adına birlikte hareket edebileceğimize olan inancımızı koruyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bu konunun takipçisi olacağız” sözlerine yer verdi.

HABER MERKEZİ