Tarımsal Sulamada Güneş Panellerinin Adı Daha Sık Duyulacak

Yeni Trakya Enerji Sistemleri sahibi Öner Evcil, son zamanlarda sulamayla ilgili güneş panellerinin adlarının daha duyulmaya başlandığını belirterek “Günümüzde suyun tarlaya ve ürüne ulaşma maliyeti günden güne artmaktadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2024 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2024 19:06

“Tarımsal üretimde ürünün yetiştirilmesinde su önemli bir faktör ve günümüzde suyun tarlaya ve ürüne ulaşma maliyeti günden güne artmaktadır” diyen Yeni Trakya Enerji Sistemleri sahibi Öner Evcil, tarımsal üretimde güneş panellerinin maliyete katkısından bahsetti.

“Önümüzdeki günlerde özellikle tarımsal üretimde de yenilenebilir enerjiyi daha çok konuşuyor olacağız” diyen Evcil, “Tarımsa ürünlerin yetiştirilme aşamasındaki en önemli kaynak olan suya erişebilmek bölgemizde ve akarsular, yüzeysel kuyular, sulama kanalları ve derin kuyularla mümkün ancak günümüzde suyun tarlaya ve ürüne ulaşma maliyeti günden güne artmaktadır.

Bölgemizde tarımsal sulama elektrikle ya da akaryakıtla yapılmaktadır. 2024 yılının başında tarımsal sulama olarak bilinen ucuz elektriğin kaldırılması ile birlikte tarımsal sulamada elektrik maliyetleri attı. Son olarak Temmuz ayında yapılan yüzde 38'lik elektrik zammıyla birlikte bu maliyet katlanarak artmış oldu.

Elektriğe alternatif olarak değerlendirilen akaryakıt da günümüzde oldukça maliyetlidir. Sonuç olarak bu her iki sisteme alternatif üretim kaynağı güneş panellerinin son zamanlarda adını sıkça duymaya başladık ve önümüzdeki yıllarda güneş panelleri hayatımızda daha çok yer alacak. Çevremizde giderek yaygınlaştığını gördüğümüz güneş panelleri tarımsal sulama ve tarımsal üretimde maliyeti çok çok aşağılara çekmektedir. Çünkü şu an güneş panelleri fiyatları ulaşılabilir seviyelerde ve bakım gerektirmeyen ürünlerdir. 25 yıllık üretim performansına sahip olan ürünler bir güneş paneli ile tarımsal bir sulama yaptığınızda ne elde edersiniz bir ekstra bir maliyetiniz oluşmaz.

Artan maliyetler karşısında önümüzdeki günlerde özellikle tarımsal üretimde de yenilenebilir enerjiyi daha çok konuşuyor olacağız. Artan enerji maliyetleri yavaş yavaş sektörleri yeni ve alternatif enerjilere yönlendirecek” dedi.            

ERGİN SÖZER