TARIMIN ACI RAPORU

Edirne İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, Uzunköprü’de 21 ile 30 yaş arasında 124 çiftçinin kaldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 17:42
https://batiekspres.com/

Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında görüşülen Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Uzunköprü ilçesindeki ekilebilir araziler hakkındaki raporu dikkat çekti.

Komisyon Başkanı Mustafa Üstün tarafından sunulan raporda, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde 601 bin 330 dekar ekilebilir arazi bulunduğu ve arazi ortalamasının 108,27 dekar olduğu açıklandı. Üstün, raporda ayrıca çiftçi sayısının 5 bin 554 olduğunu açıklarken; çiftçi yaş ortalamasının ise 59 olması dikkat çekti. Üstün, ilçedeki çiftçi sayılarının yaş kategorilerini de açıkladı. Raporda; Uzunköprü’de 21-30 yaş arası çiftçi sayısı 124, 31-40 yaş arası çiftçi sayısı 430, 41-50 yaş arası çiftçi sayısı 856, 51-60 yaş arası çiftçi sayısı bin 322, 61 ve üzeri yaş çiftçi sayısı ise 2 bin 713 olarak açıklandı.

“TARIMDA KAN KAYBEDİYORUZ”

Üstün, Uzunköprü’nün il genelinde en fazla ekilebilir arazisi olan ilçe olduğunu belirterek; “Trakya bölgesinde de Malkara’dan sonra 2’nci konumdadır. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı olmayanlarla birlikte 750 bin dekar ekilebilir arazisi olduğu söylenebilir. Fakat tarımda kan kaybediyoruz. Yaş ortalaması çok kötü durumda. 21 ile 30 yaş arasında 124 tane çiftçi kalmış. 750 bin dönüm arazinin ekilebilir olduğunu bir ilçede bu rakam gerçekten çok düşük. Keşke gençlerimizi tarıma teşvik edebilsek” ifadelerini kullandı.

“UZUNKÖPRÜ’DE 11 TANE BÜYÜK ŞİRKET VAR”

Uzunköprü arazisinin yüzde 70’lik kısmının, çiftçilerin yüzde 30’luk kısmının elinde olduğunu söyleyen Üstün; “11 tane büyük şirket var. Bu şirketlerin ciddi oranda arazileri var” dedi.

“TRAKYA ARAZİLERİNİ BÜYÜK ŞİRKETLER ALDI”

Üstün’ün sunumunun ardından konuyla ilgili konuşan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya bölgesindeki toprakların büyük bölümünün Ankara ve İstanbul bağlantılı büyük şirketlere satıldığını söyleyerek; “Bu şirketlerin belirli bir kısmı tarıma dayalı iş yapıyor. Geriye kalanlar ise bu arazileri boş bırakıyor. İleriye doğru toplulaştırmadan kaynaklanan parsellerini büyütüyorlar. İcradan neden bu kadar yüksek fiyat vererek satın aldıklarını anladık. Onların amacı; küçük parselleri tek bir parselde toplayarak büyük parsel haline getirmekmiş” sözlerine yer verdi.

“KURTKÖY’ÜN ARAZİLERİNİN YÜZDE 65’İ SATILDI”

Geçmiş’e cevap veren Üstün ise Uzunköprü’nün Kurtbey köyünün en fazla ekilebilir araziye sahip olan yerlerden biri olduğunu belirterek; “Arazilerinin yaklaşık yüzde 65’i satıldı” dedi. Geçmiş de Kurtbey köyündeki arazilerin yüzde 65’inin satıldığını doğrularken; “Toplulaştırmadan dolayı da büyük parseller, büyük iş insanlarının eline geçti. Köylülerin yaş ortalaması Türkiye’de de bu durumda. Artık köyden şehre doğru bir akım var. Oysa dünyada tarım, petrolden de önce stratejik öneme sahiptir. Dünyada kendi kendimize yeten 7 ülkeden biriydik. Ama ne yazık ki artık tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldik” ifadelerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ