Edirne’nin yaklaşık 500 yıllık tarihi Alipaşa Çarşısı, Ramazan Bayramının ilk gününe saatler kala eski bayramları arıyor. Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, Ramazan Bayramı arifesinde tarihi çarşıdaki bayram alışverişini değerlendirdi.
Sanış, Batı Ekspres’e yaptığı açıklamada, özellikle vatandaşların alım gücüne dikkat çekerken; ürün fiyatlarındaki artışların tarihi çarşıya alışveriş için gelen vatandaşlara etkisi ile ilgili de konuştu.
“EN SAKİN RAMAZAN BAYRAMI’NI GEÇİRİYORUZ”
Sanış, tarihi çarşıda son yıllarda görülen en sakin Ramazan Bayramı’nın yaşandığını belirterek; “Son yıllarda gördüğümüz en sakin Ramazan Bayramı’nı geçiriyoruz. Aslında Ramazan Bayramı, yılın ilk bayramı olması sebebiyle normalde çok hareketli geçer. Kurban Bayramı’nda kurban âdeti olduğu için Ramazan Bayramı hep bir beklentinin üzerindedir. Ama maalesef alım gücünün çok düşmesi, fiyatların çok artması, biraz da bayram kültüründen çıkılması etkili oluyor” ifadelerini kullandı.
“BAYRAM KÜLTÜRÜ DE BİRAZ ORTADAN KALKIYOR”
İnsanların bayram günlerini tatil olarak değerlendirdiğini söyleyen Sanış; “İnsanlar bayrama artık bayram olarak değil; tatil olarak bakıyorlar. Yeni nesil, bayramı çok sahiplenmiyor. Bayram kültürü de biraz ortadan kalkıyor. Bayram sakin geçiyor ve Edirne’nin sokaklarına da yansıyor. Hafta sonu yoğunluğunun dışında hafta içi çok iş yok. Bayram işi de yok açıkçası” dedi.
“ESNAFIN EKMEĞİ UMUTTUR”
Sanış, alışveriş yapmak isteyen vatandaşların bütçesine göre ürün aradığını belirtirken; “Artık düğün sezonu başlıyor. Sezon ile birlikte bir şeyler olur ama en büyük sıkıntı, alım gücünün düşmesi ve gelen zamlar oldu. İnsanlar bakıyor, bütçesine göre bir şeyler arıyor. 10 müşteriden sadece 1 tanesi alıyor. Alım gücü bayağı düştü. Eskiden bayram dendiği zaman ilk önce çocuklara bir şeyler alınıyordu. Onlara biraz tedarik etmeye çalıştılar. İnsanlar artık kendilerine bir şeyler almaktan çekiniyorlar, elindekiyle yetinmeye çalışıyorlar. Şu anda çarşıdaki gezinti, bizim için normal bir gün gezintisi. Normalde bayram üzeri iğne atsan yere düşmezdi. Şu anda fırınların kapalı olması, baklava, şeker gibi ürünler öncelikli oluyor ama diğer sektörlerde bayram işi düşük. İkinci bayrama umudumuzu bekliyoruz. Esnafın ekmeği umuttur” sözlerine yer verdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ