SÜT ÜRETİMİ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR

Edirne Köy Koop Birliği Başkanı Ahmet Erken, süt üreticilerinin mesleği terk ettiğini, 2022 verilerine göre 2023 yılında 155 köyden 1500 ton kayıp olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2023 16:06
https://batiekspres.com/

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Başkanı Ahmet Erken, köylerde hayvancılık yapanların gün geçtikçe azaldığını söyledi. 2022 yılı verileriyle 2023 verilerinin karşılaştırıldığında, Köy-Koop’un süt alımı yaptığı 155 köyde 1500 ton süt üretiminde azalma olduğunu ifade etti. Üretimde azalmanın da köylerde yaşayan genç nüfusun azalması ve maliyetlerin yüksek olmasına bağlayan Erken, devletin acil olarak üreticiyi destekleyen projeler üreterek teşvikler vermesi gerektiğini belirtti. Erken; “Süt insan sağlığının en vazgeçilmez ürünüdür. Verilere göre yıllık 1500 ton kaybımız var. Bu da günlük 50 tona yakın bir süt kaybı demektir. Bu da yaklaşık 50 köyün sütüne yakın bir miktar. Üretimden vazgeçen insanlar bir daha süt işi ve hayvancılık yapmak istemiyor. Sorduğumuzda da köylerdeki nüfusun yaşlandığı ve para kazanılmadığından bahsediyorlar. Bu da girdilerin çok yüksek olduğu ve yemin çok sık zamlanmasını ama süt fiyatlarının düşük olması olarak söylüyorlar. Ağustos ayında süte 1 buçuk lira zam geldi ve bu zamla süt net 11 buçuk lira oldu fakat buna rağmen girdilerin yüksekliği üretimi düşüyor. Üreticilerin hayvanlarını sattığını ya da kestirdiğini görüyoruz. Acil önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda daha vahim durumlara düşeceğimizi şimdiden belirtmek isterim. Biz üretimden yanayız. Tarımın ve hayvancılığın daha çok teşvik edilmesi, desteklerin daha çok verilmesi, projeler üretip hibe projeler verilmesi gerekmektedir. Bundan sonra da üretimin devam edebilmesi için desteklerin ve projelerin daha çok olmasından yanayız. Üretim gittikçe azalıyor” dedi

2023 yaşanılan küresel ısınmadan dolayı çok sıcak bir yaz olması sebebiyle hayvanların psikolojisi bozulduğunu ve bunun da süt üretimini düşürdüğünü söyleyen Erken; “Çok kurak bir yaz geçirdiğimizden dolayı köylerdeki baraj, göl ve köy çeşmelerinde suyun bitmesi veya azalması, bazı köylerde su kuyularının kurumasından dolayı üretici hayvanlarını sulayamaz duruma geldi. Bu konuda da önlemler alınması için gittiğimiz köylerde istişareler yapıyoruz. Bir an önce önlem alınması gerekiyor. Nehirlerdeki suların depolanması ve barajların yapılmasını öneriyorum” şeklinde konuştu.

MERT ERİŞKİN