Havaların soğumaya başlaması ile birlikte grip ve üst solunum yolu hastalıklarının görülme oranında artışların olduğu sonbahar ve kış aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamız çok daha fazla önem kazanıyor. Doğru beslenmenin, sadece kilo kontrolünü değil, vücudun bağışıklık kontrolünü de sağladığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kıymet Pınar Çalım, sonbahar ve kış aylarında sofralarımızda bulundurmanız gereken 7 besini okuyucularımız için anlatarak önerilerde bulundu!
Balık
Omega-3 yağ asitleri kalp ve damar hastalıkları dışında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve inflamatuar süreçleri azalttığını göstermiştir. Hücre zarının yapı taşı olarak kullanılan yağ asitleridir ve çeşitli hormonların üretimi için de gereklidir. Vücut, Omega-3 yağ asitlerini kendi üretemez bu nedenle besinler yoluyla alınması gerekmektedir. Bunun en iyi kaynaklarından biri de deniz ürünleri olan balıktır.
Omega-3 yağ asiti açısından zengin olan hamsi, lüfer, somon, ton balığı, mezgit gibi balıklardır. Haftada 2 kez toplamda 300 gram olarak önerilmektedir. Balıkları yağ oranları fazla olduğu için ızgara, buharda ya da fırında pişirmeyi tercih etmeliyiz. Yağda pişirilen balıkların içeriğinde bulunan faydalı yağ asitleri en aza inmektedir.
Nar
Antioksidan içeriği en yüksek meyve olan nar yüksek C vitaminine sahiptir. Tek bir nar günlük C vitamini gereksiniminin %40'ından fazlasını karşılayabilecek düzeyde vitamin içeriğine sahiptir. Antioksidan özelliğe sahip olan C vitamini, vücutta her türlü enfeksiyona karşı savaşırken hücrelerde oksidatif hasarların oluşumunu engelleyerek tüm kanser türlerine karşı koruma sağlar. C vitamini, oldukça hassas bir vitamin olup pişirme, pastörize etme ve metalle temas gibi durumlarda tamamen yok olabilir. Bu nedenle narın metal bıçak, blender gibi aletlerle temas ettirilmeden taze olarak tüketilmesinde fayda vardır.
Ayva
Kış aylarında yüksek bir C vitamine sahip bir meyve de ayvadır. Ayva, hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur ve iltihabı azaltabilecek zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bazı araştırmalar, quercetin ve kaempferol gibi flavonoller de dahil olmak üzere ayvalardaki bazı antioksidanların iltihabı azalttığını öne sürmektedir.
Kuşburnu
Kuşburnu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında kilit rol oynayan C vitamininin en yüksek oranda yer aldığı besinlerden bir tanesidir. Aynı zamanda A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu, vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler. Enfeksiyöz ajanlara karşı bağışıklık yanıtını güçlendirir. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarına karşı önemli bir koruyucudur. Kuşburnun kış aylarında marmelat veya çayı sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat C vitamini içeriği yüksek olan kuşburnu; ısıl işlem, metalle temas gibi durumlarda önemli ölçüde C vitamini kaybına uğraması sebebiyle taze olarak tüketilmesi daha faydalıdır.
Kefir
Sindirim sistemimizdeki yararlı bakterilere probiyotik adı verilir. Probiyotikler zararlı bakterilerin sayısını azaltmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, bağırsak fonksiyonlarını güçlendirmek gibi çok önemli görevlere sahiptir. Tüketilen besinlerden direkt olarak etkilenen bağırsak florasının desteklenmesi sağlığımız için ciddi önem taşır. Kefir tüketmek, bağırsak florasındaki yararlı bakterilere destek olur ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında birçok farklı fayda sağlar.
Havuç
Antikanserojen özelliği bulunan fitokimyasal içeren havuç, bağışıklığı güçlendirerek kanserin yayılmasını önlemektedir.
Kivi
Antioksidan kaynağı bir besin olarak kivi, vücudun bağışıklık yanıtını uyaran yüksek bir C vitamini oranına sahiptir. Ayrıca antioksidan özelliğiyle serbest radikalleri etkisiz hale getirerek vücudu oksidatif strese karşı korur.
ERGİN SÖZER